Edirne'nin Başıboş Atlarına Valilikten Çobanlı Çözüm
Edirne’de, aylardır yetki karmaşası yüzünden çözülemeyen ‘başıboş at’ sorununa, Edirne Valiliğinden çözüm geldi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 5 bin lira maaşla çoban tutarak, başıboş atları toplatmaya başladıkları söyledi.
@mersinhaber 'i takip et
Edirne’de, aylardır yetki karmaşası yüzünden çözülemeyen ‘başıboş at’ sorununa, Edirne Valiliğinden çözüm geldi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 5 bin lira maaşla çoban tutarak, başıboş atları toplatmaya başladıkları söyledi.
Edirne’de, başıboş atların oluşturduğu sorunlar, yetki karmaşası nedeniyle çözülemiyor. Edirne Belediyesi, başıboş atlarla ilgili sorumluluğun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde, İl Müdürlüğü de belediyede olduğunu savunuyordu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentte bir türlü çözüme kavuşturulamayan başıboş at sorununu, 5 bin lira maaşlı çoban tutarak çözüme kavuşturmayı hedefliyor.
“SOSYAL MEDYADAN BANA DA RESİMLER GELİYOR”
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, başıboş at sorunu ile ilgili kendisine de sosyal medya üzerinden fotoğrafların geldiğine değinerek, "Bana da sürekli sosyal medya üzerinden, resimler geliyor. İşte gece sabah 4’te Selimiye Meydanı’nda atlar olduğu şeklinde. Abartılı değil gerçek. Belediye hakikaten kedi köpek deyince akla geliyor ama açık söyleyeyim at deyince ben de açıkçası bu belediyenin işidir diyemiyorum. Ama başıboş gezen tüm hayvanlar Belediye malı sayılır mı onu pek bilemiyorum. Bu konuda Tarım Bakanlığı ile yazıştık fakat bir türlü netice alamadık" dedi.
“5 BİN LİRA MAAŞLI ÇOBAN TUTTUK”
Vali Şahin, başıboş at sorununun çözümü noktasında bir çoban tuttuklarını belirterek, "En sonunda dedim ki bir çoban bulayım ayda 5 bin çobana para veren hiçbir kişi yoktur. Bugün benim müdürlerim bile 5 bin lira almıyor. Vali bile onun 2 - 3 bin lira fazlasını alıyor. Bir çoban tuttuk, atları buluyor, götürüyor onları ahırında otlatıyor ve sahibi çıkınca da veriyor. Şehir güzergahı hiç olmazsa atlardan arındırılmış oldu. Başıboş atlar ahırda bakılıyor, ediliyor. Ben hayvanlara karşı duyarlıyım. Aslında bunlar buluntu maldır. Milli Emlak’ın malıdır, satılır Milli Emlak adına parasının yatırılması lazım ama biz yine orada bakıyoruz. Osmanlı’ya 3 kıta atlar sebebiyle kazanılmıştır. Atlarla 3 kıtaya Osmanlı hükümran olmuştur. O atları barındırmamız lazım. Onlara bakmamız lazım. Dili olmayan hayvanlara biz aynı zamanda bir sözcüsü olalım dedik. Şimdi 10 - 12 tane at var galiba. Şehir içinden onları topladık. Eğer sahipleri çıkmazsa satarız ne olacak? Çoban nedir yöneticidir işte? O da hayvan yönetiyor işte. Şimdi yeni adı hayvan yöneticisi biz de bir hanım bir bey hayvan tuttuk görevlerini ifa edecekler. Biz de rahatlamış olacağız. Artık atlar şehir içinde gezmeyecekler" ifadelerini kaydetti.
30 yıldır çobanlık yaptığını söyleyen Zati Kemal Yılmaz ise valiliğin at çobanlarına 5 bin lira maaş vermesinin fazla olduğunu söyleyerek, "Ben 5 bin lira istemiyorum. Bin 500 lira versinler ben bakarım" diye konuştu.