Niğde Belediyesi Mehter Takımı Kurdu
Niğde Belediye Başkanlığı bir ilki daha gerçekleştirerek bünyesinde Mehter Takımı kuruldu.
@mersinhaber 'i takip et
Niğde Belediye Başkanlığı bir ilki daha gerçekleştirerek bünyesinde Mehter Takımı kuruldu.
Niğde Belediyesi personellerinden oluşan Mehter Takımı çok kısa bir süre içerisinde kurularak, marşları ezberleyecek düzeye geldi. Gösterdikleri başarı kent meydanında verdikleri mini konser ile gözler önüne serildi.
Beğeniyle izlenen Mehter Takımı ilk gösteriyi vatandaşlar ilgiyle izledi. Çalınan marşlar beğeni topladı. Vatandaşlar ise gösteriden dolayı mehter takımı üyelerini kutlarken, Niğde’ye mehter takımı kazandıran Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a da teşekkür ettiler.
Mehter Takımı Tarihçesi
İlk olarak Hunlarda görülen müzik taktiği Osmanlı döneminde Mehter Takımı adı altında toplanmıştır. Farklı şekillerde devam eden bando günümüze kadar da birçok değişikliğe uğramıştır. Bizler Anadolu Selçuklularından alıyoruz müzik kültürünü olay ise şu şekilde gerçekleşiyor, büyük başarılar sonrası Osman Gazi’ye davul ve sancak hediye olarak gönderiliyor. Daha sonra Osman Gazi ve askerlerinin ayak üstü dinledikleri Nevbet (Konser) sonrası Osman Gazi Mehter Takımını oluşturuyor. Askeri bakımdan yeri tartışılamaz ancak bunun yanı sıra özel etkinliklerde,kutlamalarda Mehter Takımı Osmanlıda yer almış ve halkın büyük ilgisini toplamıştır. Mehter Takımı diziliş ve yer aldıkları konum bakımından 2’ye ayrılır ve bu düzen bozulmaz.
Mehter Takımı Bölümleri
Yürüyüş merasiminde diziliş şu şekilde gerçekleşir. Önde Mehteran bölümü komutanı, arkasında sol tarafında zırhlı muhafızı ile birlikte yeşil sancak yer alır. Ortada Ak sancak, sağ başta ise kırmızı sancak mevcuttur. Sancakların arkasında üçerli koldan üç sıra halinde dizilmiş dokuz tuğ gelir. Tuğlardan sonra ortada mehterbaşı yer alır. Mehterbaşından sonra,mehterin iki katı adedince çevgenler, zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler ve davulzenler gelmekte. En arkada ise at sırtında taşınan kös bulunmaktadır. Yürüyüşe daima Besmele ve sağ ayak ile başlanır. Yürüyüş yapılırken esas kural her 3 adımda bir sağa ve sola dönülerek yürüyüş devam eder. Rahimallah ve Kerimallah manasına gelen selam biçimidir bu yürüyüş.