Samsun'da İŞKUR'a 3 Ayda 10 Bin Kişi İş Başvurusu Yaptı
Samsun Çalışma ve İş Kurumu(İŞKUR) İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, 2015 yılı ilk üç ayında İŞKUR’a 10 bin 767 kişinin başvuru yaptığını ve 3 bin 958 kişinin de işe yerleştirildiğini söyledi.
@mersinhaber 'i takip et
Samsun Çalışma ve İş Kurumu(İŞKUR) İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, 2015 yılı ilk üç ayında İŞKUR’a 10 bin 767 kişinin başvuru yaptığını ve 3 bin 958 kişinin de işe yerleştirildiğini söyledi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) toplantısı Vali İbrahim Şahin başkanlığında gerçekleşti. Valilik toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun İŞKUR Müdürü Hasan Kılıçaslan, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, ilgili kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
İİMEK toplantısında sunum gerçekleştiren Samsun İŞKUR Müdürü Hasan Kılıçaslan, “2015 yılının ilk 3 ayında 358 engelli ile birlikte toplam 10 bin 767 kişi iş başvurusunda bulunmuştur. İşverenlerimizden 5 bin 458 tane açık iş talebi alınmış, bunlardan 3 bin 852 kişi işe yerleştirilmiş, 38 kişi kamuya ve engelli vatandaşlarımızdan da 68 kişi işe yerleştirilmiş olup toplam 3 bin 958 kişi işe yerleştirilmiştir. En fazla 25-9 yaş arasında 2 bin 170 kişi iş başvurusunda bulunmuştur. Başvuruların eğitim durumlarına göre baktığımızda ilköğretim ve ortaöğretim olduğu görülmektedir. İşe yerleştirme ve işe alınan taleplerle ilgili olarak da 2015 yılı ilk 3 ayında işverenlerden 5 bin 458 tane açık iş talebi alınmıştır. Buna karşılık 3 bin 958 kişi işe yerleştirilmiştir. Ayrıca bugün itibariyle kurumumuz sitesinde 841 kişilik açık iş talebi bulunmaktadır” dedi.
“ŞİDDET GÖREN KADINLAR YAKIN DÖVÜŞ ÖĞRENECEK”
İŞKUR tarafından kadın sığınma evlerinde kalan bayanlara yönelik olarak Kadına Yönelik Güven Işığı (KAYGI) isimli bir proje geliştirdiklerini belirten Kılıçaslan, “Bu projemizde inşaatlardaki iskelelerin dışına balık ağı gibi ipten ağ örülmesi gerekiyor. Türkiye’de bunu yapan birkaç yer var. İşletmeler inşaat yapmak için bu ağları almak istiyorlar fakat 3-5 ay sıra beklemek zorunda kalıyorlar. Bizde bu işletmeleri bulduk ve kendileri ‘fason olarak çalışmak isteyen kişiler varsa siz üretin biz satın alalım’ dediler. Biz de kadın sığınma evlerindeki bayanlarla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ndeki ekiplerle birlikte görüştük ve bu işi yapabileceklerini söylediler. Kadın sığınma evlerinde kalan bayanlara bu malzemeleri getirip bu ağları ördürerek istihdama katmak ve bu sektördeki açığı kapatmak açısından böyle bir proje geliştiriyoruz. Ayrıca bu projenin içersine başka şeylerde koyduk. Mesela Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte onlara yakın dövüş öğretmek gibi projeleri burada İstihdam Kurulu’ndan onay aldıktan sonra Genel Müdürlüğümüzden bütçelendirerek biran önce başlatmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Sunumun sonunda İŞKUR Müdürü Kılıçaslan, 4-10 Mayıs tarihleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği haftası nedeniyle farklı bir etkinlik düzenlediklerini ve çalışanların, işverenlerin ve fabrika sahiplerinin katılımı ile bir mevlit programı yapacaklarını söyledi.
Kılıçaslan’ın konuşmasının ardından Vali İbrahim Şahin tarafından İŞKUR’un projeleri kurul onayına sunularak kabul edildi.
2 OKULDA 8 DAL KAPATILDI
Daha sonra İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Yetik, Samsun’da Mesleki ve Teknik Ortaöğretim okullarında 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren kapanması teklif edilen alan ve dalları hakkında bilgiler verdi. Yetik, “Meslek ve Teknik Meslek Liselerimizde kapanması teklif edilen 2 tane alanımız var. Bunlar Canik ilçesindeki Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki Büro Yönetimi’ndeki Yönetici Sekreterliği ve Hukuk Sekreterliği, Pazarlama ve Perakende alanındaki Emlak Komisyonculuğu, Satış Elemanlığı ve Sigortacılık dallarının kapanmasıdır. Ayrıca İlkadım ilçesindeki İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki Pazarlama ve Perakende alanındaki Emlak Komisyonculuğu, Satış Elemanlığı ve Sigortacılık dallarının kapatılması teklif edilmektedir. Bu alanların kapatılma sebebi ise, bu alanlara öğrenci bulamıyorlar. Öğrenciler bu alanları tercih etmiyor. Pazarlama konusunda 3-4 yıllık bir eğitimi öğrencilerimiz düşünmüyor. Burada 24 tane öğrencimiz var. Bunlar kademeli olarak devam edecekler. Bu alanlara yeni müracaat eden hiçbir öğrencimiz yok. Bu alanlara öğrenciler tercih yapmıyor. Bazı dallarda da branşında öğretmenlerde yok. Bu kurulda onay verilmesi halinde bu alandaki dalların kapatılmasını arz ediyorum” şeklinde konuştu.
Pazarlamanın önemli olduğunu vurgulayan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, “Ürünü üretmek önemlidir ama daha da önemlisi o ürünü pazarlamaktır. Madem ihtiyaç yoktu zamanında niye açıldı?” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Şahin, yapılan sunumları kurulun oylamasına sundu ve sunumlar oy birliği ile kabul edildi.