Anamur »

Uluslararası Urla Festivali Başladı

Yarımada’nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen 1. Uluslararası Enginar Festivali Urla’da başladı. Festival, enginar yemeği yarışmaları, enginar tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne oldu.


@mersinhaber 'i takip et

Yarımada’nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen 1. Uluslararası Enginar Festivali Urla’da başladı. Festival, enginar yemeği yarışmaları, enginar tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "1. Urla Uluslararası Enginar Festivali" kortej yürüyüşü ile başladı. Cumhuriyet Meydanı ile Malgaca Pazarı arasında İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte renkli görüntüler oluştu. Ege Üniversitesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle devam eden festivalin açılış törenine Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Galip Mendi, İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Prof. Dr. Hülya Güven ve Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, ilçe belediye başkanları ve Urlalılar ile yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı.
YARIMADA İÇİN REHBER GELİYOR
Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefi ile belirledikleri yol haritasını 11 yıldır uyguladıklarını söyledi. 6 yıl önce Yarımada’nın kalkınması için Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir yarışma düzenlediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "15 bilim insanı ve İZKA ile birlikte ihtiyaçları tespit ettik. Öngörülen 130 projeden 10 tanesini uygulamak için kollarımızı sıvadık. Dağcılık kulüpleri ile yürüyüş rotalarını, bisiklet kulüpleriyle bisiklet rotalarını, arkeologlarla tarih rotasını, düzenleyeceğimiz festivalleri belirledik. Bir ay içerisinde Yarımada Rehberi hazır olacak. Eline bu rehberi alan ya da internetten takip eden, Yarımada’da yürümek istiyorsa yürüyecek, köy pazarlarında alışveriş yapmak istiyorsa yapacak, festival varsa ona katılacak. Bir odalı pansiyondan, üç odalı pansiyona kadar her ev pansiyon olacak; konuk ağırlayacak. Organik tarımı, organik köyü, iyi tarımı destekliyoruz. Keçi isteyene keçi, koyun isteyene koyun, mandıra isteyene mandıra, bütün kooperatifler vasıtasıyla bunları tek tek yerine getireceğiz" diye konuştu.
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da festivalle kentin dokusuna yakışır güçlü mutfağını gözler önüne sermek istediklerini belirtti.
Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ise festivalin ilçeye büyük bir zenginlik katacağını belirterek, Urla’nın 12 ay yaşanır bir ilçe olmasını dilediklerini, festivalin bu anlamda gelenekselleştirilmesinin önemini vurguladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de festivalin belediyeler, üniversiteler ve sivil insiyatifleri bir araya getirmenin güzel bir örneği olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na Urla’nın meşhur sakız enginarını verdi.
STANTLARA BÜYÜK İLGİ
Festival süresince Urla’da yetişen sakız enginarı satışı ve ev yapımı enginar yemekleri Malgaca Pazarı’nda kurulan stantlarda satışa sunuluyor. Enginar temalı ürün stantları ise Sanat Sokağı’nda yer alıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ve blog yazarları için Fotoğraf Atölyeleri, Enginarlı Kurabiye, Enginar Temalı Tatlı Atölyesi de festival programında yer alan etkinlikler arasında.
MUTFAKLAR KURULDU
Festival süresince Urla Eski Tamirhane Binası’nda kurulan mutfaklarda enginarlı makarna yapımı, enginar yemekleri atölyesi, eğlenceli enginar tarifleri programı düzenlendi. Profesyonel ve amatör enginar yemeği yarışmasında da genç ve usta şefler ter döktü. Eski Tamirhane Binası’nda Hanzade Güngören’in Çakabey Okulları öğrencileri ile birlikte hazırladığı "Maskat Enginarlar Fotoğraf Sergisi" de açıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde "Enginar Temalı Yağlı Boya Resim Sergisi" açıldı. Ziraat Mühendisi Dr. Şeref Nur Özen "Doğal Enginar Ziraati" konusunda bir sunum yaparken, Fitoterapist Çağlagül Özçelik Tunç "Enginarla Gelen Güzellik" ile ilgili bilgiler verdi. Mehtap Süner Susuzlu "Bir Urla Masalı ve Edebiyat İçerisinde Enginar" konulu bir konuşma yaptı. Festival Pazar günü fotoğraf atölyeleri, enginar yemeği yapımı, yabancı şeflerin katıldığı yemek tarifleri programları, yarışmalar ve sergilerle devam etti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.