TEOG Sınavı Öncesi Öğrencilere Beslenme Önerileri
Özel Ege Liva Hastanesi Diyetisyeni Nazan Uçar, TEOG sınavı öncesi öğrencilere beslenme önerilerinde bulundu.
@mersinhaber 'i takip et
Özel Ege Liva Hastanesi Diyetisyeni Nazan Uçar, TEOG sınavı öncesi öğrencilere beslenme önerilerinde bulundu.
Özel Ege Liva Hastanesi Diyetisyen Nazan Uçar, TEOG sınavı öncesi beslenme önerilerinde bulunarak adaylara tavsiyeler sundu. Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltıp, dikkat dağınıklığına sebep olabileceğini vurgulayan Nazan Uçar, sağlıklı beslenme ve karbonhidrat depoları önemli rol oynadığını ifade etti. Uçar, “Karbonhidrat depoları kan şekerinin dengesini kısa sürede bozacak olanlardan değil, kan şekerini uzun süre dengede tutabilen kaliteli karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Lifli gıdalar, esmer ekmek, sebze ve meyvelerden elde edilen karbonhidrat kaliteli karbonhidrata örnektir. Beyaz ekmek, şeker, çikolata ve rafine gıdalar kan şekerinin hızlı inişli çıkışlı olmasına ve konsantrasyonun azalmasına, baş dönmesine sebep olur” dedi.
Özel Ege Liva Hastanesi Diyetisyeni Nazan Uçar, sınava girecek olanlar için önerilerini şu şekilde sıraladı: “Beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkmayın. Herkesin yemek alışkanlığı ve damak zevki farklıdır. Sınav öncesi yararlı olacak düşüncesiyle bazı besinleri yemesi konusunda öğrencilere baskı yapılmamalıdır. Rutin alışkanlıklar dışına çıkılmamalıdır. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 1 gün öncesinde dışarıda yemek yenmemeli. Dışarıda yemek zorunlu ise de mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı. Karışık yemeklerden uzak durun. Sınavdan bir gün öncesinde başarıyı olumsuz etkileyeceği için gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinler; kızartmalar, çok yağlı ve soslu besinler tüketmemelidir. Kuşburnu ve papatya çayı tüketilebilir
Özellikle bu dönemde fazla kafein tüketimi (çay, kahve, kola); kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı tüketilebilir. Stresi azaltıp, konsantrasyonu arttırmak için; balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakala yer verilmeli. Tam buğday ekmeği, süt, yoğurt, peynir ve muz gibi besinler de mutluluk hormonun artmasını sağlar. Bilimsel çalışmalar sınav sabahı iyi bir kahvaltının sınav başarısını artırdığını göstermekte. Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olabilir. Bu yüzden miktarlar az tutularak sağlıklı besinler tüketilmeli. Yapılan en büyük hata beynin şekerle çalışmasından dolayı fazla çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Bunlar kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kanda hipoglisemi yapar ve asla önerilmez”
SINAV SABAHI KAHVALTISI
Uçar’ın sınav sabahı için önerdiği kahvaltı menüsü ise şöyle: 1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış tercih edilir) veya 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 1 dilim peynir, 1 yumurta (haşlanmış veya az yağlı tavada omlet), 2 tam ceviz veya 5-6 badem, 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez 1 -2 dilim tam buğday ekmeği, domates ve salatalık.