Tarsus » Yerel »

Başkan Kaya, "iklim değişikliğinin olumsuz etkileri en fazla tarımda hissediliyor"

Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanımızın su kıtlığı yaşayacağını belirttti.


@mersinhaber 'i takip et
Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanımızın su kıtlığı yaşayacağını belirterek, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve bununla birlikte ise kuraklığa neden olduğunu söyledi.
Tarsus Ticaret Borsası Meclisi, Kasım ayı Meclis Toplantısı’nı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında gerçekleştirdi.
Murat Kaya, Meclis Salonu’nda yapılan toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, iklim değişikliğine vurgu yaparak, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en fazla tarım sektörünün hissettiğini dile getirdi.
Su kıtlığına dikkat çeken Meclis Başkanı Kaya, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı yaşayacağının altını çizerek “Ülkemizde 98 milyar metreküp yerüstü, 14 milyar metreküp yeraltı suyu olmak üzere toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su miktarı bulunuyor. Bu miktarın 44 milyar metreküpü tarımda, 13 milyar metreküpü sanayi ve içme-kullanma olarak kullanılıyor. Kullandığımız suyun yüzde 77’si tarımda kullanılıyor. Yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ise bin 302 metreküptür” ifadesini kullandı.
Sulanabilir arazi varlığından da söz eden Kaya “Ekonomik sulanabilir arazi varlığımız 8.5 milyon hektar iken sulamaya açılan arazi miktarımız 7,1 milyon hektardır. Bitkisel üretim esnasında 1 kilogram buğday üretebilmek için bin 800 litre, aynı miktarda soya için 2 bin 100 litre, su kullanılıyor. Şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Sulamaya açılacak her metrekare tarım arazisi ise ülkemizin menfaatine olacak. Verim kaybına ve toprakta tuzlanmaya neden olan vahşi sulama yöntemini bırakmalıyız. Bu tür sulama hem sulama maliyetini artırıyor hem de çiftçiye yarar getirmiyor. Suyu bilinçli kullanması için çiftçilerimize gerekli eğitimler verilmeli ve dekarda kullanılacak su miktarı belirlenerek gereğinden fazla su kullanımının önüne geçilmedir. Burada tarla içi modern sulama sistemlerini yapma görevi üreticilerimizdedir” dedi.
TUİK tarafından açıklanan 2. Bitkisel Üretim tahminine göre bitkisel üretimin bir önceki yıla göre tarla ürünlerinde azalacağı, meyve ve sebze grubunda ise artacağını tahmin edildiğine vurgu yapan Murat Kaya “TUİK, 2024 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyvelerde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngördü. Bizim bu noktada Tarsus’un katma değerine önem vermemiz gerekiyor. Tarsus’un üretime katkısının göz ardı edilmemesinde yarar görüyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ise, geçtiğimiz 1 aylık süre zarfından gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulunduğu.
Son yıllarda dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime ve gıda tüketimine şahit olduklarını belirten Başkan Mustafa Teke, üretimin pazarlanması ve ticareti konusunda geleneksel ticaret yolları dışında daha hızlı ve daha uzak ülkelere ticaret yapabilme olanaklarına önem vermemiz gerektiğini dile getirdi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.
Emirgan'a lale akını!

Anamur »

Emirgan'a lale akını!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen “İstanbul Lale Festivali” kapsamında süslenen Emirgan Korusu, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı. !


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

'İstanbul Lalesiyle Buluşuyor' temasıyla 2005 yılında başlayan İstanbul Lale Festivali'nin bu yıl 10’uncusu düzenlendi. Festival kapsamında 30 milyon lale İstanbul’un çeşitli yerlerine ekilerek yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Yerli ve yabancı birçok turistin İstanbul’a akın etmesini sağlayan festival, amatör ve profesyonel birçok fotoğrafçılarında ilgi odağı oldu.

Emirgan korusunu gezmek için gelen vatandaşlar lalelerle birlikte fotoğraf ve selfie çekilerek sosyal paylaşım sitesine koymayı ihmal etmedi. Lalelerin arasına geçerek fotoğraf çekinen vatandaşlar Emirgan Korusunda çalınan müziklerle dans eden vatandaşlar güneşli havanın tadını çıkardı. Gazetecilerin röportaj yapmak istediği Selma Aydoğan lalelerle ilgili soru sorulması üzerine ‘Lale Devri’ şarkısını söylemesi neşeli dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Tuzla’dan Emirgan Korusu'na gezmeye gelen Sadiye Zeynep Sezer, “Biz geçen hafta gelmek istedik, ama hava şartlarından dolayı gelemedik. Bize bu bir hafta çok zor geçti. Bu güzelliği herkesin görmesi lazım sadece Tuzla’ dan gelmek yetmiyor, burada başka şehirlerden gelenlerde çok var. Keşke her yer böyle olsa, hem manzara, hem laleler çok güzel bir ortam” dedi.

Melis Çevik isimli ziyaretçi ise “Laleler çok güzel ve biz de sürekli fotoğraf çektiriyoruz. Bu fotoğrafları sosyal medyada paylaşıyoruz. Burası çok güzel” ifadelerini kullandı. Arkadaşları ve torunları ile Emirgan Korusuna gelen Selma Aydoğan, “Bütün güzellikler burada, deniz, doğa, laleler, boğaz ve arkadaşlar hepsi birlikte” diyerek mutluluğunu dile getirdi. 

AHMET FARUK SARIKOÇ - MEHMET BAŞA 


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.