Yunusemre'de Çanakkale Ruhu Hayat Buldu
475. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl birçok ilki Manisalılara yaşattı. Mesir Komitesinin ortak kararıyla kurulan ve Yunusemre Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı Çanakkale Platosunu izlemeye gelen vatandaşlara Çanakkale ruhu yaşatıldı.
@mersinhaber 'i takip et
475. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl birçok ilki Manisalılara yaşattı. Mesir Komitesinin ortak kararıyla kurulan ve Yunusemre Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı Çanakkale Platosunu izlemeye gelen vatandaşlara Çanakkale ruhu yaşatıldı.
Çanakkale’de yaşananların sergilendiği Çanakkale Platosu vatandaşların büyük beğenisini kazandı. 475. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinde farklılıkların yaşandığını ifade eden Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya, bunlardan birisinin Manisalılarca ilgiyle izlenen Solo Türk gösterisi, bir diğerinin ise Çanakkale Platosu olduğunu kaydetti.
ÇANAKKALE’DE YAŞANANLAR ANLATILDI
Vatandaşların zaman zaman duygu dolu anları yaşadığı ve gözyaşlarına hâkim olamadığı Çanakkale Platosu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kaya, “Yunusemre Belediyesi sınırları içerisinde Çanakkale platosu sergilendi. Bu Mesir Komitesinin ortak bir kararıydı. Bunun iki anlamı vardı. Birincisi Mesir Festivali etkinliklerini renklendirmek, ikincisi ise, bu yıl Çanakkale savaşlarının 100. yılıydı. Hem buna denk gelmesi münasebetiyle tüm Türkiye’de mart ayında kutlanan Çanakkale savaşları bu yıl nisan ayına alındı. Bizim de Mesir Festivalimiz nisan ayına alındığı için biz her ikisini birleştirmek istedik. Çanakkale platosunu buraya getirmenin bir başka manası da vardı ki, biz varlık yokluk mücadelemizi verdiğimiz Çanakkale’de 250 bin vatandaşımızı kaybettik. İnsanlarımız o ruhu yaşamak için akın akın Çanakkale’ye gidiyorlar. Bu ruhu Çanakkale’ye gidemeyen insanlarımızın gönüllerinde yaşattığını biliyoruz. Komitenin ortak kararıyla, Çanakkale’ye gidemeyenler için biz Çanakkale’yi buraya getirelim istedik ve Çanakkale’de yaşananları bir nebzede olsa yaşamak ve yaşatmak için bir plato kurduk. Yunusemre Belediye sınırları içerisinde kurulan ve seanslar halinde gerçekleştirilen Çanakkale platosuna yoğun katılım oldu. Çanakkale üzerine bir şeyler daha söylemek gerekir ki, yüreklerimizi dağlayarak söylediğimiz Çanakkale türküsünü, ağıtlarımızı yüz yıldır söylüyoruz, yüz yıldır anıyoruz, anlatıyoruz. Daha nice binlerce yılda hem anacağız hem de anlatacağız. Destanımızı anlatmak için bize ne yıllar ne de zamanlar asla yetmeyecek.” dedi.
“ÇANAKKALE DESTANINI TEKRAR YAZACAK RUHA VE GÜCE SAHİBİZ”
Tarihleri kan, gözyaşı, ırk ayrımı, sömürge, işgal, yağma, nefret, katliam, soykırım dolu milletlere ve devletlere seslenen Kaya şunları söyledi:
“Hiç kimse ama hiç kimse soykırımdan bahsetmesin. Bir kez bile bağımsız devlet kuramamış olanların, bu milletin mazisine bakarlarsa eğer, 176 devlet, 16 imparatorluk görürler. Bin yıllık medeniyet görürler. Ecdadımızın 4 kıtada 7 iklim at koşturulduğunu ve hüküm sürdüğü her yerde adaleti tesis ettiğini görürler. Bu millet aslındadır ve hiçbir zamanda aslından ayrılmayacaktır. Tarih sahnesinden bir nebze olsun çekildiğimiz de bu zamana kadar ne gözyaşının ne de kanın dinmediğini müşahede ediyoruz. Tarihin, bize bir sorumluluk almaya da ittiğini biliyoruz. Allah göstermesin, eğer bir gün bir daha Çanakkale gerekecek olursa Türkiye’nin dört bir yanından akın akın Çanakkale’ye gidenler ve bugün bu platomuza gelen insanlar bu destanı tekrar yazacak olan kişilerdir. Ülkemizin harici ve dahili düşmanları şunu çok iyi bilsinler ki, Çanakkale destanını tekrar yazacak ruha ve güce sahibiz. Tüm Manisa kamuoyuna Çanakkale Platosuna gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı şahsım, Mesir komitesi ve Yunusemre belediyesi adına teşekkür ediyorum.”