Kağıt Toplayıcıları Tek Tip Kıyafetle Çalışacak
Halk arasında, Çekçekçiler diye anılan kağıt toplayıcıları, Sultangazi Belediyesinin Geri Dönüşüm Projesi kapsamında, geri dönüşüm sistemine dahil edildi. Artık ilçedeki toplayıcılar, tek tip kıyafetle ve sosyal güvenceli olarak çalışacak.
@mersinhaber 'i takip et
Halk arasında, Çekçekçiler diye anılan kağıt toplayıcıları, Sultangazi Belediyesinin Geri Dönüşüm Projesi kapsamında, geri dönüşüm sistemine dahil edildi. Artık ilçedeki toplayıcılar, tek tip kıyafetle ve sosyal güvenceli olarak çalışacak.
Sultangazi Belediyesi, çöpten ekmeklerini çıkaran sokak toplayıcılarının ekonomiye katkılarını artırmak için harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Toplama-Ayırma Lisansı bulunan geri dönüşüm firmasıyla ortak bir projeye imza atarak, sokak toplayıcılarına yeni istihdam alanı oluşturuldu. İlk etapta 87 sokak toplayıcısı 23 araçla çalışmalara başladı.
“İŞ GÜVENCESİ SAĞLANDI”
Sokak toplayıcıları ile ilk iş günlerinde bir araya gelen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Sokaklarda kâğıt ve çöp toplayıcıları diye adlandırılan bu kişiler sağlıksız bir ortamda çalışıyor. Biz, bu arkadaşların tamamını tespit ettik çalıştığımız lisanslı firmaya çalışan eleman olarak kanalize ettik. Yaptığımız iş onlara iş elbiseleri vermek araçlarını yenilemek, onların araçlarını da düzgün sokağa yakışır bir şekilde görüntü kirliliğinden kurtararak estetik kazandırmak amaçlı yapıldı. Şuan bu arkadaşlarımız 30’a yakın araçla toplama yapıyor. Şuan eklemelerle birlikte 100’e yakın çalışan oldu” şeklinde konuştu.
HER BİRİ EĞİTİMDEN GEÇİRİLDİ
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesinin ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade eden Başkan Altunay, “Hurda depolarını kapatıyoruz. Bu depolara gelenler firmaya gelecek ve ayrıştırma yerine direk gidecek. Sokakta ve mahallelerde artık böyle görüntü kirliliği olmayacak. Bu toplayıcıların tamamı firmanın çalışan elemanı oldu. Dolayısıyla burada kendileri daha düzgün bir işe kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, biz de hurda depolarının ortadan kalkmasıyla mahalleye verdiğimiz rahatsızlıktan kurtulmuş oluyoruz. Diğer taraftan daha nitelikli eleman oldular. Çünkü her biri eğitimden geçirildi” dedi.
UYGUN İŞ KIYAFETİ VE GÖREV KARTI
Geri dönüşüm firması tarafından istihdam alanı oluşturulan sokak toplayıcıları, tek tip elbise ile hijyenik şartlar ve modern araçlarla çalışma imkanı buldu. Yeni uygulama ile birlikte sokak toplayıcılarına görev kartı da verildi. Atık toplamada kullanılan el aracı ile iş elbiselerinin düzgün ve temiz olması ve ambalaj atıklarını yerinde ayrıştırmadan toplanmaları hususunda gerekli eğitimlerde ihmal edilmedi. Ambalaj atığı toplama sistemimize dahil olan sokak toplayıcılarının lisanslı firma tarafından sağlık kontrollerinin düzenli periyotla yapılması hususunda da çalışma başlatıldı. Atık toplama araçları ise Sultangazi Belediyesi’nin sistemine dahil edilerek GPS ile takip edilmesi sağlandı.
HURDA DEPOLARI TAHLİYE EDİLİYOR
Öte yandan Sultangazi Belediyesinin hurda depoları ile ilgili tahliye çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma ile hurda depoculuğunun önüne geçilmesi amaçlanıyor. Hurda depolarını işleten şahısların, toplayıcı personelleri ile birlikte belediye ile protokolü bulunan toplama ayırma tesisi lisanslı firmaya kayıtlarını yaptırması ve mobil toplama sistemine geçerek geri dönüşüm sistemine dahil olması hedefleniyor.