Abdurrahmanpaşa Lisesi Devlet Şeref Madalyası İstiyor
Anadolu’da kurulun ilk devlet lisesi olan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, Çanakkale Savaşında gösterdiği kahramanlıklar sebebiyle Devlet Şeref Madalyası istedi.
@mersinhaber 'i takip et
Anadolu’da kurulun ilk devlet lisesi olan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, Çanakkale Savaşında gösterdiği kahramanlıklar sebebiyle Devlet Şeref Madalyası istedi.
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin 130. kuruluş yıldönümü sebebiyle Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde ‘Çanakkale Savaşında Abdurrahmanpaşa Lisesi’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Nuri Güçtekin, taşradaki ilk lise olmanın zor olduğuna değinerek, “Kastamonu’ya bir vefa borcum var. Devlet şeref madalyası verilecek diye söylem çıktı. 55 tane Sultani’yenin tarihini yaptım. Bunlarla da yetinmedim. Araştırmalarımın sonucu 9 Ocak 1916’da Çanakkale Zaferi kutlandığı ortaya çıktı” dedi.
Osmanlı’daki Sultani eğitim sistemi ile Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin ortak özellikleri olduğuna dikkat çeken Dr. Nuri Güçtekin, “Sultani eğitim sistemiyle, Abdurrahmanpaşa Lisesinin eğitim sistemi pek çok noktada benzerlik gösteriyor. Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde 15 sistemli bir eğitim yapılanması var. Sultani niye var, niçin kuruluyor. Bunları araştırdım. 10 tane Sultani’den birisidir. Abdurrahmanpaşa Lisesi, insanların ilk düşündüğü budur 9-10-11-12. sınıflarda Abdurrahman Lisesi, tüm Sultanilerden daha farklı olduğudur” şeklinde konuştu.
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin 1911 yılında 64 muzun verirken 1916, 1917 yıllarında da Çanakkale Savaşı için cepheye giden öğrencileri nedeniyle hiç mezun veremediğine işaret eden Dr. Nuri Güçtekin, “Vatan için çocuk yaştaki öğrencilerimiz, canını seve seve verdiler” ifadelerini kullandı.
“HOCAM, BİZİ YOK YAZMAYIN, VATAN İÇİN ÇANAKKALE’YE GİDİYORUZ”
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin tüm öğretmen ve öğrencilerinin silah altına alındığını belirten Dr. Nuri Güçtekin, şöyle konuştu: “Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin öğretmenleri, o gün yoklama için sınıfa girdiklerinde kara tahta ta şöyle bir yazı ile karşılaştılar; “Hocam, ne olur bizi yok yazmayın; Biz Vatan için Çanakkale’ye gidiyoruz… Hakkınızı helal edin…” Bu yazıyı okuyan öğretmen, gözyaşları sel olmuş hüngür hüngür ağlayarak sınıftan ayrılmıştır. İşte bunun için kutsaldır bu vatan, işte bunun için çoluk, çocuk, ihtiyar, genç, yaşlı, kadını, kızanı ile bu vatan için göğsünü siper etmişlerdir. Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin henüz çocuk yaştaki öğrencileri, cepheye gitmiş ve daha geri dönememişlerdir. İşte bunun için bu vatan bize atalarımızdan, çocuklarımıza emanet olarak bırakılmıştır”
Kastamonu’nun tarihte çok büyük fedakarlıklar yaptığını ve 150 bine yakın kayıt bulunduğunu ifade eden Güçtekin, hazırladığı “Çanakkale Savaşı’nda Abdurrahmanpaşa Lisesi” sunumuyla tarihteki eğitim sistemi olarak bilinen Sultani sistemini detaylarıyla anlattı.
Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin 130’uncu kuruluş yıldönümü, mezunların bir araya gelmesiyle kutlandı. Lisenin mezunları, masaları gezerek birlikte okudukları sınıf arkadaşlarını aradı. Sınıf arkadaşlarıyla hasret gideren ve bir süre sohbet eden Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunları, yenilen yemeğin ardından TRT Sanatçıları Nevra Güçlü ve Orhan Ayaz’ın birbirinden güzel türkü ve şarkılarıyla, çiftetelli oynayıp, dans ettiler.
Gecede konuşan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürü Birol Yılmaz, Abdurrahmanpaşa Lisesi’nden mezun vererek, lisenin 130’uncu kuruluş yıldönümünde bizleri yalnız bırakmayan mezunlara teşekkür etti. ’Hababam Sınıfı’ eseri ile tanınan Rıfat Ilgaz’ın eğitim gördüğü Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin 130. kuruluş yılı, kortej yürüyüşüyle devam etti.
Okulda toplanan Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunları, kortej yürüyüşü eşliğinde şehir turu atarak Cumhuriyet Meydanında tekrar toplandı. Burada Şerit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenk koyan mezunlar, ardından Abdurrahmanpaşa Lisesinde sınıfları gezdi.