23 Nisan'da Çocuklar Dojoda Buluşuyor
Çocuklara ömür boyu hayat disiplini, sağlıklı bir beden ve ruh dinginliği sağlayacak Aikido eğitimi için çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda dojoda (aikido salonu) buluşuyor. Aikimode Aiki Akademi Baş Eğitmeni Sensei Oğuzhan Başkurt, "Aikido yapan çocuklar hareketlerin önemini ka..
@mersinhaber 'i takip et
Çocuklara ömür boyu hayat disiplini, sağlıklı bir beden ve ruh dinginliği sağlayacak Aikido eğitimi için çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda dojoda (aikido salonu) buluşuyor. Aikimode Aiki Akademi Baş Eğitmeni Sensei Oğuzhan Başkurt, "Aikido yapan çocuklar hareketlerin önemini kavramaya başladıkları zaman kendileri ile eşleşen diğer çocuklara bilinçli bir şekilde hareketi uygularlar" dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar dojoda buluşuyor. Çocukların kendi yaş gruplarına göre hem eğlenip hem de aikido yapacağı Aikimode Aiki Akademi’de onları sürprizler de bekliyor. Aikidonun çocuklara yenilmemeyi değil pes etmemeyi öğrettiğini ifade eden Aikimode Aiki Akademi Baş Eğitmeni Oğuzhan Başkurt Sensei, “Aikido çocukların zihin, beden ve ruh sağlığını pozitif yönde geliştiren karakterinin sağlamlaşmasında önemli rol oynayabilecek bir Japon savaş sanatı, bir disiplindir. Öncelikle ‘beden’ ele alındığında düzenli aikido yapan çocuklarda motor hareket becerisinin diğer çocuklara göre daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Aikido yapan çocuklar belirli bir süre sonra yuvarlanma, takla atma, zıplama, ritimli koşma, el ve ayak koordinasyon hareketleri, sürünme ve bunlar gibi birçok hareketi düzgün ve hızlı bir şekilde yapabilmekteler. Zihin olarak ele aldığımızda aikidoyu satranç veya go oyunlarına benzetebiliriz. Her iki oyunda da rakibin hamlelerini tahmin ederek oyunu iyi analiz etmemiz gerekir. Sonrasında doğru hamleleri yaparak oyunu kazanmaya çalışırız. Aikido sanatında da benzer şekilde karşımızdaki rakip veya birden fazla rakibin hamlelerini önceden görmeyi ve hedef olmamayı öğreniriz. Aikidoyu diğer savaş sanatlarından ayıran bir özellik de budur. Hedef olmamak ve rakibimizi yönlendirerek onu etkisizleştirmek önemlidir. Aikido’yu ruh sağlığı açısından ele almak gerekirse çocuklarda özgüven ve karakter gelişimi açısından aikidonun pek çok yararı vardır. Bir-iki yıl aikido yapmış olan çocuklar pes etmemeyi ve mücadele etmeyi öğrendikleri için kendilerine olan güvenleri tamdır. Kendilerini birçok konuda rahatlıkla ifade edebilirler” diye konuştu.
AİKİDO KAS VE KEMİK GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Ahmet Şükrü Mercan ise, “Aikido çocukların fiziksel gelişim, dayanıklılık ve sportif becerileri açısından tam not alan, doğru eğitmenlerle ve sistemle çalışıldığında tüm çocuklara önerilen bir spor dalıdır. Bir ortopedi uzmanı olarak sıklıkla orta-ileri yaş kemik ve eklem hastalıkları ile karşılaşmaktayım. Bu hastalıkların çocukluk çağından itibaren başlayan beslenme alışkanlıkları ve sportif faaliyetlerle direkt ilgisi var. Kas, kemik ve eklemlerin çocuk yaştan itibaren düzgün şekilde kullanılması ve çalıştırılması ileride yaşanabilecek problemleri önleyebilmekte. Bu açıdan da bakıldığında aikido bedensel gelişim ve dayanıklılığı arttırıcı bir spor ve sanattır” şeklinde konuştu.
“Aikido antrenmanının başında yapılan ısınma çalışmalarında beden yukarıdan aşağıya eklem bölgelerinden esnetilerek spor esnasında oluşabilecek sakatlıklar engellenir” diyen Op. Dr. Ahmet Şükrü Mercan, “Motor hareket çalışmaları ile çocuklar kolları, bacakları ve gövdeyi antrenmana hazır hale getirerek beden fonksiyonlarını her antrenmanda daha iyiye götürebilir. Antrenmanlarda yapılan teknikler çocukların algısını geliştirir. Güç ve mücadele oyunları ile kas gelişimi arttırılır. Aikidonun stratejiye dayalı hareketler harmonisi çocukların öğrenme, oyun/aktivite, disiplin, beceri ve zarar vermeden savunma ve strateji temelinde ilerlemesine yardımcı olur” dedi.
“AİKİDO YAPAN ÇOCUK, PAYLAŞIMCI OLUR”
“Karakter bir bireyin çocuk yaşlarda kazandığı ve hayatı boyunca geliştirebildiği özelliktir” diyen Sensei Oğuzhan Başkurt, “Aikido yapan çocuklar hareketlerin önemini kavramaya başladıkları zaman kendileri ile eşleşen diğer çocuklara bilinçli bir şekilde hareketi uygularlar. Bilgilerini fiziksel olarak paylaşarak birbirleri ile arkadaşlık bağlantısı kurarlar. Bazen de kendilerinden sonra aikidoya başlayan çocuklarla eşleşip onlara yardımcı olurlar. İşte karakter gelişimi bu şekilde paylaşma ve yardımlaşma ile olur. Çocuklar aynı zamanda aikido dersinde eğitmeni tüm dikkatleri ile dinlemeye çalışırlar. Bu da kendilerinde yüksek bir konsantrasyon yetisi kazandırır” diye konuştu.
Aikido eğitimindeki tüm bu faydaların elde edilebilmesi için eğitimcinin yeterliliğine de dikkat çeken Oğuzhan Başkurt, “Çocuğunuzun eğitim aldığı salonun özellikleri ve eğitimcilerin yeterliliğini mutlaka araştırın” dedi.