GAÜN'de Turizm Ve Ekonomik Boyutu Konuşuldu
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından, ’Turizm ve Ekonomik Boyutu’ adlı panel düzenlendi.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından, ’Turizm ve Ekonomik Boyutu’ adlı panel düzenlendi.
Başkanlığını GAÜN Turizm Otelcilik MYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bozgeyik’in yaptığı panele İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Türkiye İstatistik Kurumu Gaziantep Bölge Müdürü Erdoğan Asar ile GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Yanar konuşmacı olarak katıldı.
2023 yılı hedefleri çerçevesinde turizm ve ekonomik gelişmelerle ilgili sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bozgeyik, “İlk hedefimiz dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek. 2 trilyon Dolarlık gayri safi yurt içi hasıla hedefliyoruz. Mevcut durumun iki buçuk katı gayri safi yurt içi hasılamızı artırmaya çalışacağız. Bir başka hedefimiz kişi başına düşen gelir seviyesinde 25 bin Dolarlık gayri safi yurt içi hasılaya ulaşmaya çalışacağız. Türkiye son 10-15 yıl içerisinde ekonomik anlamda önemli yere geldi. 2000’li yılların başında 3000-3500 Dolar seviyesindeyken bunu üç katına çıkarabildik” dedi.
İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, 2014-2023 bölge planı hazırladıklarını, iki ay önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından onaylandığını ve hayata geçirildiğini bildirdi. Dr. Özkan, “Bölge planımızda 2023’te nerede olacağız, kurumlarımızın ve bölgemizin kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları çerçevesinde hangi aşamalarda olacağımızla ilgili hedeflerimiz var. Hedeflere ulaşmak içinde stratejilerimiz var. Bölgemiz daha yaşanabilir bir çevre, beşeri kapasitesi güçlü bir bölge, sanayi altyapı ve tarıma dayalı sanayisi üst seviyede bir bölge bir de turizmde önemli bir bölge olmak üzere dört ana eksen üzerinde gitmekte. Turizm bacasız sanayidir. Hizmet sektörünün en önemli ana unsurudur. Bölgelerin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Turizme yatırım yapmış ve turizm alanında ciddi aşama kaydetmiş dünya şehirleri vardır. Bunları incelediğimizde bölgedeki tanınırlığın bölgeyi nasıl geliştirdiğini, imajını nasıl farklı bir alana taşıdığını görüyoruz” dedi.
Çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Türkiye İstatistik Kurumu Gaziantep Bölge Müdürü Erdoğan Asar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun çıkış yapan ziyaretçiler, giriş yapan vatandaşlar, bavul ticareti ve hane halkı yurt içi ve yurt dışı turizm araştırması olmak üzere dört temel araştırmaları olduğunu ifade etti. Yapılan araştırmalar sonucunda 2000 yılından sonra ziyaretçi sayısında artış görüldüğünü belirten Asar, “İstatistik üretim süreci ekonominin her alanında kullanıldığı gibi diğer alanlarda da kullanılmakta. Turizm ekonominin döviz girdisi bakımından son derece önemli bir unsur. Ziyaretçi sayısıyla birlikte turizm gelirlerimizde de artış olduğunu görüyoruz. 2000 yılından sonra 34 milyar dolar civarında bir turizm gelirine ulaştık” diyerek, Türkiye’nin turizm gelirleri bakımından dünyada 10. sırada olduğunu söyledi.
Turizmin dünyada üretilen tüm mal ve hizmetlerin yüzde 9’luk kısmını oluşturması açısından çok önemli bir üretim kaynağı olduğunu ifade eden GAÜN İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Yanar, “Her 11 kişiden biri turizm sektöründe çalışıyor. 1,4 trilyon Dolarlık bir işlem hacmi var ve hizmetler sektörünün de yüzde 30’luk kısmına sahip. Turizm yaratmış olduğu katma değer ve istihdam olanakları açısından oldukça önemli” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Yanar, Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının her geçen artmasına rağmen, bırakılan döviz miktarının düşük olmasının turizm açısından önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak,“Kişi başı turizm gelirlerinde bir azalma var. Bu gelirlerin artabilmesi için Turistleri daha çok harcamaya ya da daha yüksek gelirli turistleri ülkemize çekmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.