11. Kadir Has Üstün Başarı Ödülü Prof. Dr. Şerif Mardin'e Verildi
Türkiye’nin eğitim gönüllüsü Kadir Has’ın adına verilen “Kadir Has Ödülleri'' sahiplerini buldu. 11. Kadir Has Ödülleri toplum-siyaset-ekonomi alanlarında önemli çalışmalara imza atmış iki isme verildi. Bu yıl “Toplum-Siyaset-Ekonomi” alanında verilen “Üstün Başarı Ödülü”nün sahibi Prof. Dr. Şerif Ma..
@mersinhaber 'i takip et
Türkiye’nin eğitim gönüllüsü Kadir Has’ın adına verilen “Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. 11. Kadir Has Ödülleri toplum-siyaset-ekonomi alanlarında önemli çalışmalara imza atmış iki isme verildi. Bu yıl “Toplum-Siyaset-Ekonomi” alanında verilen “Üstün Başarı Ödülü”nün sahibi Prof. Dr. Şerif Mardin oldu. “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”ne ise Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk layık görüldü.
Türkiye’nin eğitim gönüllüsü Kadir Has’ın adına verilen “Kadir Has Ödülleri" bu yıl 11. kez sahiplerini buldu. Kadir Has Üniversitesi’nde Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın ev sahipliğinde düzenlenen ödül töreninde Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has ile Kadir Has Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrenciler, Has Ailesi ile iş dünyasının önemli isimleri hazır bulundu.
Din sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, tarihsel sosyoloji, Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı dönemi entelektüel tarihi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Şerif Mardin, son elli yılda sosyal bilimler alanına yaptığı ulusal ve uluslararası düzeydeki büyük katkıları, eserlerinin birer klasik olarak henüz aşılamaması, kitap ve makalelerinin düşünce tarihi alanına sağladığı büyük katkılar, çalışmalarının çığır açıcı derinliği, genişliği ve uzun soluğu ile olduğu kadar kişiliği ile de akademik çevrede belirleyici olması ve bir kuşak akademisyen için rol modeli kabul edilmesi nedeniyle ödüle layık görüldü.
“Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”ne layık görülen 1981 yılı doğumlu Doç. Dr. Şener Aktürk ise akademik yaşamının erken bir evresinde yaptığı çalışmaları, bu çalışmaların uluslararası alanda sağladığı başarı, temel çalışma alanı olan uluslararası ilişkilerle sınırlı kalmayıp, makale ve kitaplarında, sosyal bilimler dünyasının farklı alanlarındaki sorunlara yanıt arama çabası nedeniyle ödüle layık görüldü. 2009 yılından bu yana Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Aktürk, karşılaştırmalı siyaset, etnik politikalar ve milliyetçilik, Rusya, Doğu Avrupa, Avrasya siyaseti ve niteliksel araştırma yöntemleri konularında lisans ve lisansüstü dersleri veriyor.
“SATIR ARALARINI OKUYUN”
Üstün Başarı Ödülü’nü almaktan onur duyduğunu belirten Şerif Mardin, herhangi bir yere tam olarak bağlı olmayan fakat aynı zamanda her şeyi merak edip her şey hakkında araştırma yapmaya çalışan bir kişi olduğunu söyledi. Stanford Üniversitesi’nden döndükten sonra siyasi fikirler tarihinin, Türkiye’deki anlatımını çok esrarengiz bulduğunu ifade eden Mardin; Platon, Aristoteles, Machiavelli, Hobbes, Locke, Rousseau ve Hegel’in siyasi fikirler tarihinin vazgeçilmez düşünürleriymiş gibi okuyucuya sunulduğunu ancak aralarındaki ilişkinin incelenmediğini söyledi. Mardin, “Stanford Üniversitesi’nden geri geldikten sonra asıl alanım siyasi fikirler tarihine devam ettim fakat siyasi fikirler tarihinin, Türkiye’deki üniversitelerde ve yükseköğretim kurumlarında anlatılmasının çok esrarengiz olduğunu gördüm. Platon, Aristoteles, Machiavelli, Hobbes, Locke, Rousseau ve Hegel sanki siyasi fikirler tarihinin vazgeçilmez düşünürleriymiş gibi okuyucuya sunuluyor. Peki, ‘Bu kişiler arasındaki ilişki nedir?’ sorusundan haber yok. Bu sıralama aslında gerçekten bir klasik haline gelmiştir. Bu sıralamanın nereden geldiğini anlamak biraz zor. Bir sıralama yapıyorsunuz ve o sıralamadaki büyük düşünürlerin, düşüncelerinin satır aralarını okuyun” dedi.
“AKADEMİSYENLİK BENİM İÇİN YAŞAM TARZI”
Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’nü alan Şener Aktürk ise “Bu ödül benim için çok anlamlı. 18 yaşında bir lisans öğrencisi olarak Chicago Üniversitesi’nde siyaset biliminin ilk dersini aldığım günden beri siyaset bilimiyle ilgilenmediğim gün yoktur. Teknolojiyi yakından takip ediyorum ama halen makalelerimin ana fikirlerini kalemle kâğıda yazıyorum. Bu benim için bir meslek değil, bir yaşam tazı. Aklımda her zaman bir sonraki makalenin ve kitabın yazımı vardı. ‘Şu makaleyi yayınlamazsam gözüm açık gider’ dediğim makalelerim oldu. Akademisyenlikte iyi rol modellerine sahip olmak çok önemli” diye konuştu.
Kadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu hayırsever işadamı Kadir Has’ın ismini yaşatmak üzere başlatılan ve 11. kez verilen Kadir Has Ödülleri’nin bu yılki konusu “Toplum-Siyaset-Ekonomi” olarak belirlenmişti. Bu yıl “Üstün Başarı Ödülü” verilen isme 20 bin dolar ve “berat” takdim edildi. Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’nün sahibi olan başarılı isim ise 10 bin dolar ve “berat” aldı.
“BİLİMSEL BİLGİNİN TOPLUMA YOL GÖSTERMESİNİ İSTİYORDU”
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has’ın üniversiteyi kurmaya karar verirken, bu kurumun topluma bilimsel bilginin yol göstermesini, yön tayin etmesini istediğini belirterek şöyle konuştu: “Kadir Has, insanın geleceğini sadece insanın bilinci aydınlatsın istiyordu. Bilimin sıçrama yaptığı her dönemde felsefenin de güçlü hamleler yaptığını biliyordu. Bugünkü dünyanın temel gerçeklikleri iletişim ve bilişim teknolojisinin olanaklarıyla önemli değişiklikler geçiriyor. Üniversitemiz bünyesinde araştırma yapan, bilimsel çalışmalarla yeni teknolojilerin, bilimin gelişmesine gayret eden bilim insanlarını hep destekledik. Ve istedik ki Üniversitemiz dışından da, değerli bilim insanlarının çalışmalarına katkı sağlayalım. Kadir Has Ödülleri bu anlayışın ürünü olarak doğdu.”
Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has törende yaptığı konuşmada, “Kadir Has ve onun gibi hayırseverler, aslında Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk işadamlarıydı. Ortak hedefleri de memleketleri ve halklarıyla birlikte büyümekti. Kadir Has Vakfı’nın sıfırdan kurup da Türkiye’ye armağan ettiği okulların, hastanelerin, müzelerin, spor tesislerinin sayısı 60’a yaklaştı. Bunlar için harcanan rakam yarım milyar doları aştı. Bugün, Vakfımız Türkiye’nin maddi kaynaklar yününden en güçlü vakıfları arasındadır. Ülkemiz için en doğru projeleri, profesyonel bir yönetimle, büyük bağlılıkla gerçekleştiriyoruz” dedi.
“ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”
Kadir Has’ın en büyük ve önemli eseri olarak gördüğü Kadir Has Üniversitesi’nin bugün emin ve kararlı adımlarla devam ettiğini belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise şöyle konuştu: “Üniversitemiz, kuruluşunun 18. yılında, 5.000’den fazla öğrencisi ile her geçen gün başarılarını arttırmakta ve hedeflerini yükseltmektedir. Artık içselleştirmiş olduğumuz sürekli dönüşüm, gelişme ve ilerleme süreci ile kazandığımız büyük dinamizm, bizi sürekli ileriye götürüyor. Bu değişim ve gelişim, bizi sürekli olarak hedeflerimizi gözden geçirmeye ve hep daha iyiye ulaşmaya zorluyor. Eğitim ve öğretim çalışmalarımızın yanı sıra araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrı bir önem veriyoruz. Toplumumuzun sesini dinleyerek ve dünyayı yakından takip ederek sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Memleket ve dünya meselelerine katkı sağlamak, çözümler üretmek, alternatifler sunmak için çalışıyoruz. Bugün 11.’sini takdim edeceğimiz Kadir Has Ödülleri de, başarıları ödüllendirmenin genel olarak zayıf kaldığı ülkemizde, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış, Türkiye’nin ve uluslararası toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumlarını ödüllendirerek desteklemeyi amaçlamaktadır.”
KURULDA ÖNEMLİ İSİMLER YER ALDI
“Toplum-siyaset-ekonomi” alanında verilen 11. Kadir Has Ödülleri Değerlendirme Kurulu, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, École des hautes études en sciences sociales Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Göle, Yıldız Teknik Üniversitesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haldun N. Gülalp, Princeton University Öğretim Üyesi ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Bülent Kahraman, Boğaziçi Üniversitesi ve Binghamton University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlar Keyder, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Uğur’dan oluştu.