Ulaştırma Bakanı Bilgin ‘Kent İçi Ulaşım Çalıştayı'na Katıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul’da düzenlenen ‘Kent İçi Ulaşım Çalıştayı’na katıldı. Bilgin, kent içi raylı taşımacılığa daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Kent içi ulaşımda raylı taşımacılığı yeniden dizayn etmek için çalışmalarımızı süratle yürüt..
@mersinhaber 'i takip et
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul’da düzenlenen ‘Kent İçi Ulaşım Çalıştayı’na katıldı. Bilgin, kent içi raylı taşımacılığa daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Kent içi ulaşımda raylı taşımacılığı yeniden dizayn etmek için çalışmalarımızı süratle yürütmekteyiz” dedi.
“Kent İçi Ulaşım Çalıştayı” İstanbul Teknik Üniversite’nin ev sahipliğinde başladı. Çalıştaya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yanı sıra çeşitli üniversitelerden rektörler ve hocalar da katıldı.
Çalıştayda bir konuşma yapan Bakan Feridun Bilgin, İstanbul’un transit trafiğini şehir dışına çekmek için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “3. Boğaz Köprüsü’nü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nu yapıyoruz. İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçiş Projesi’ni devreye alıyoruz. Projenin bütün kesimlerinde yapım çalışmalarına hızla devam etmekteyiz. Bursa - İstanbul kesimini 2015’te, Bursa - İzmir kesimini ise 2017’de hizmete alacağız. En önemli projelerimizden biri olan Avrasya Karayolu Tüp Geçidi Projesi’nde ise yoğun çalışmalarımız devam etmekte. Şimdiden tünelin yarısını tamamladık. 2015 yılında tüneli, 2017 yılında ise bağlantı yollarını tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz. Bu projenin tamamlanmasıyla hem Bostancı - Kadıköy arasındaki araçların Sirkeci, Yenikapı, Zeytinburnu’na geçişini sağlayacağız, hem de şehir merkezindeki trafik sıkışıklığını azaltmış olacağız” diye konuştu.
Toplu taşımada raylı sistemleri de devreye soktuklarını kaydeden Bilgin, “Şuanda İstanbul metrolarında yaklaşık 1.7 milyona yakın insan taşınıyor. Ancak kent içi raylı taşımacılığa daha da fazla önem vermek zorundayız. Bu bağlamda kent içi ulaşımda raylı taşımacılığı yeniden dizayn etmek için çalışmalarımızı süratle yürütmekteyiz. İstanbul’da Marmaray, İzmir’de Egeray ile bu değişimi başlatmış bulunuyoruz. Ankara’da Başkentray, Gaziantep’te Gaziray gibi projelerimiz var. Antalya’da havalimanı, EXPO fuar alanı projesi hazırlıkları hızla devam ediyor. İzmir’de Egeray’ı hem kuzeyden, hem güneyden uzatıyoruz. Egeray’ı İzmir’in her köşesine ulaştırmayı planlıyoruz. Ankara’da da yeni metro ağı bakanlığımızca yapılmakta. Kızılay-Çay Yolu ve Batıkent - Sincan hatlarını tamamladık. Keçiören metrosunda sona yaklaştık ” ifadelerini kullandı.
Bakan Bilgin, yapılan çalışmaların bunlarla sınırlı kalmadığını ifade ederek, “Yeni hatlarla Ankara metro sistemini havalimanına ve yüksek hızlı tren garına bağlayacağız. Bu çalışmalarda da son aşamaya gelindi. Ayrıca İstanbul’da da yapımını bakanlığımızın üstlendiği Levent - Hisarüstü Metrosu’nun açılışını yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Sabiha Gökçen Havalimanı - Kaynarca, Bakırköy- Bahçelievler- Kirazlı metro hatlarının çalışmaları yürüyor. 3. Havalimanı’nı Gayrettepe’ye bağlayacak metro hattı için de proje çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Yenikapı- İncirli, İncirli - Sefaköy metrolarının da yapım işlerini üstlenmiş bulunmaktayız” dedi.
İstanbul için dev projelerin gerekli olduğunu vurgulayan Bilgin, “Bakanlık olarak üç katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi projesini de başlatmış bulunuyoruz. Günde 6,5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuğumuz daha da kolaylaşacak. Bu projeyle İncirli’den Söğütlüçeşme’ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılmasını, karayollarında Hasdal Kavşağı’ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı’na araçla 14 dakikada geçilmesini planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, alt yapının en etkin şekilde kullanımının ulaşım ağlarının akıllandırılmasına bağlı olduğunu ifade ederek, “Bize bu imkanı sağlayacak olan da akıllı ulaşım sistemleridir. Akıllı ulaşım sistemleri denince; sistematik ve sandardizasyon ilkelerinin pratiğe yansımasında önemli bir rol oynayacak. Trafik sıkışıklığına ve karmaşasına direk çözüm olacak uygulamalar bütününden bahsediyoruz” diye konuştu.