Yenişehir »

Tunceli'deki Yangında Cinayet Şüphesi

Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Boğalı köyünde 15 Kasım 2010 yılında kaldıkları barakada çıkan yangında hayatını kaybeden Erdal Bayram ve Kazim Pekin’in aileleri olayın yangın değil cinayet olduğunu ileri sürdü. Ailenin avukatı Barış Yıldırım da aradan geçen zamanda yangının çıkış sebebinin aydın..


@mersinhaber 'i takip et

Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Boğalı köyünde 15 Kasım 2010 yılında kaldıkları barakada çıkan yangında hayatını kaybeden Erdal Bayram ve Kazim Pekin’in aileleri olayın yangın değil cinayet olduğunu ileri sürdü. Ailenin avukatı Barış Yıldırım da aradan geçen zamanda yangının çıkış sebebinin aydınlatılamadığını söyledi.
Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Boğalı köyünde 15 Kasım 2010 günü kaldıkları kulübede yangın çıkması sonucu Erzincan’da esnaflık yapan Erdal Bayram ile Erzincan Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde çalışan Kazim Pekin yanarak hayatını kaybetti. Çıkan yangında her iki şahsın cesetlerinden geriye neredeyse bir şey kalmazken olayın cinayet olduğunu ileri süren her iki aile, avukatları vasıtasıyla 5 yıldan bu yana hukuk mücadelesi yürütüyor.
Olayın meydana gelmesinin ardından soruşturma yürüten Pülümür Cumhuriyet Başsavcılığı olay yeri inceleme, otopsi incelemeleri ve tanık anlatımlarına dayanarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verirken, ailenin avukatı Barış Yıldırım Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırarak soruşturmanın genişletilerek devam ettirilmesine karar verdi. Bunun üzerine Pülümür Cumhuriyet Başsavcılığı başkaca tanıkların ifadelerine başvurdu. Soruşturma kapsamında bölgeye yakın bir noktada bulunan Kocatepe Jandarma Karakolu Komutanlığı’nda görevli tüm askerlerin de ifadeleri alındı.
Soruşturmayı tamamlayan Pülümür Cumhuriyet Başsavcılığı ikinci defa hadisede herhangi bir şüphelinin bulunmadığı, hadisenin kasıt ya da taksirle işlendiğine dair bulgu elde edilemediği gerekçesiyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu karara da ailenin avukatı Barış Yıldırım tarafından Tunceli Sulh Ceza Hakimliği’nde itirazda bulunuldu.
Tunceli Sulh Ceza Hakimliği de kovuşturmaya gerek olmadığına karar verince davanın avukatı Barış Yıldırım ailelerle birlikte açıklama yaptı.
Barış Yıldırım, "Otopsi raporu ölen şahısların da çok açık bir şekilde DNA bulgusu bile neredeyse elde edilemeyecek düzeyde yandığını ifade ediyor. Cesetler üzerinden, naaşlar üzerinden DNA bulgusu elde edilmeyecek derecede neredeyse kemiklerinin de tamamı yanmış. Bu duruma genel hayat tecrübesi açısından bakıldığında herhangi bir yangın sonucu ölümde bu tip düzeyde bir yanığın olmasının mümkün olmadığını hukuken ve fiilen düşünüyoruz. Bu haklı bir şüpheyi de beraberinde getiriyor" dedi.
Az da olsa elde edilen DNA verilerinde Kazim Pekin’de hiçbir uyuşturucu, uyutucu maddeye rastlanmadığını, Erdal Bayram da ise çok az düzeyde etanol saptandığını kaydeden avukat Barış Yıldırım, "Tüm bunlar şüpheleri arttırıyor. Hadisenin meydana geldiği tarih ile takipsizlik kararının verildiği tarih arasında 5 yıla yakın bir soruşturma süreci var. Bu da yaşanan hadisede ciddi kuşku olduğunun göstergesi. 5 yıllık soruşturma sonucunda olayı soruşturan adli mercilerde de bir kuşku bulunduğunun göstergesidir" diye konuştu.
YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ AYDINLATILAMADI
Yangının çıkış sebebinin aydınlatılamadığını dile getiren avukat Barış Yıldırım, "Ölümler yangın sonucu oluşmuş ama bu yangının hangi sebeple çıktığı tespit edilememiştir. Asıl önemli nokta budur. Cumhuriyet Başsavcılığının bu noktayı aydınlatması gerekirdi. Bu aydınlatılmadan bu karar verildi. Aileler ve bölgede yaşayan insanların bu yangının dikkatsizlik ya da tedbirsizlik sonucu çıkan bir yangın olduğuna yönelik inancı yok. Her iki ailenin de ve bizim beklentimiz yangının çıkış sebebinin aydınlatılması. Bu taleple duruyoruz. Hukuki girişimlerimizi devam ettireceğiz. Hadisenin bu şekilde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilerek kapatılmasının hukuka uygun olmadığı kanaatindeyiz. Etkili bir soruşturma yürütülmüş olsaydı yangının çıkış sebebi net olarak tespit edilebilir ve ailelerdeki bu kuşku giderilmiş olurdu" şeklinde konuştu.
Erdal Bayram’ın babası Rıza Bayram olayın kasten yapıldığını iddia ederken, Kazim Pekin’in babası Ali Pekin ise, "Biz bu ölümlerden kesinlikle şüpheliyiz. Bunlar kesinlikle birileri tarafından öldürüldü ve sonradan yakıldılar. Biz bu karardan memnun değiliz. Kriminal raporunda çocuklarımızın dumandan boğulduklarına dair bir bulgu da yok" ifadelerini kullandı.
Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan otopsi raporunda Erdal Bayram’ın idrarında 160 mg etanol (etil alkol) tespit edilirken, herhangi uyuşturucu ve uyuşturucu maddeye rastlanmadı.
Kazim Pekin’in otopsi raporunda ise herhangi bir toksik madde saptanmadığı belirtildi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.