Bakanlık-Adanalı Çiftçiler “Tarımsal İlaçlamayı” Konuştu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Adanalı çiftçilerin tarımsal ilaçlama ile ilgili beklentilerini ve sorunlarını dinlemek üzere Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret etti.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Adanalı çiftçilerin tarımsal ilaçlama ile ilgili beklentilerini ve sorunlarını dinlemek üzere Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret etti.
Beraberindeki Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığından Ümit Uğur Bahçe ve Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı’ndan Yalçın Ocak ve Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt ile Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret eden Genel Müdür Erol, çiftçiler tarafından sıcak bir ortamda karşılandı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, üreticilerin hükumetten beklentileri, önerileri ve sorunlarına köprü olma gibi bir görev üstlendiklerini belirterek, yoğun iş temposunda kendilerine zaman ayırarak, Adana’ya gelen Genel Müdür Erol ve ekibine teşekkür etti.
Genel Müdür Prof. Dr. Erol ise, Türk tarımının göz bebeklerinden olan Adana ve Çukurova’nın kendilerini için büyük önem taşıdığını belirterek, bu kapsamda Adana Çiftçiler Birliği’nin yapmış olduğu çalışmaları, önerileri ve beklentileri her zaman dikkate aldıklarını söyledi. Erol, “Bu müstesna yerin her zaman dünya standartlarında üretim yapar hale gelmesi desteklenmesi büyük önem taşıyor. Karşılıklı bilgilerin paylaşılması, sorunlara çözüm bulunması ülkemiz tarımının menfaatinedir. Dolayısıyla hem sizleri ziyaret etmek hem de sohbet ederek sizi dinlemek istedik” dedi.
Başken Homurlu, Genel Müdür Erol’un ardından, toplantıya katılan çiftçilere söz vererek, ayrı ayrı görüşlerini dile getirmelerini istedi.
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Refik Karabucak’ın da katıldığı toplantıda, tüm çiftçiler söz alarak, tarımsal ilaçlama ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru da yaptığı konuşmada, Adana’da üreticilerin büyük bir bölümünün iyi tarım uygulamaları kapsamında üretim yaptığını, bunda da Bakanlığın desteği ve Ziraat Bankası’nın sübvansiyonlu kredilerinin etkili olduğunu söyledi.
Narenciye ihracatında yaşanan sıkıntılara da dikkati çeken Doğru, “Narenciye üretiminde uzun yıllardır kullanılan ilaçlar bugün yasakla karşı karşıya. Yani üreticinin kullanımını elzem gördüğü ilaçlar yasaklanıyor. Mesela bizim Nisan-Mayıs ayında kullandığımız bir ilacın faydalı böceklere zarar verdiği gerekçesiyle yasaklanacağı söyleniyor. Oysa, bizim bölgede söz konusu faydalı böcekler temmuz ve ağustos ayında oluyor. Biz ise ilaçları nisan-mayısta kullanıyoruz. Bazı ilaçların kullanımına bölgesel olarak izin verilemez mi?” dedi.
Doğru, AB Müktesabatı kapsamında, 180 civarında ilacın kullanımının yasaklandığını belirterek, “Yine narenciyeden örnek vereceğim ancak, başka ürünlerde de aynı sorunlar yaşanıyordur. Onu o ürünleri eken arkadaşlarımız bilir. AB’de yasaklanan ilaçlar bizim ülkemizde de yasak. Öyleyse, AB ülkelerinde kullanımı serbest olan ilaçların da Türkiye’de serbest olması gerekmez mi?“ önerisinde bulundu.
Genel Sekreter Oana Çorat ise pamuk ve soya üretiminde bitki zararlarına karşı kullanılan ilaçlara dikkati çekerek, her yıl yeni ruhsatlamalar olduğunu ancak, özellikle beyaz sineğe karşı kullanılan ilaçların ruhsatında sorun bulunduğunu, bu yüzden kullanamadıklarını bildirdi. Oana Çorat, verimi yüksek, sağlıklı ürünler için kullanımı zorunlu olan ilaçların ruhsatlamalarıyla ilgili problemlerin aşılması temennisinde bulundu.
Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Genel Müdür Erol ve beraberindeki çiftçiler Adanalı üretici Mehmet Yaltır’a ait çiftlikte, çilek bahçelerini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Tarımsal ilaçlamaya yönelik sohbetlerini burada da sürdüren Genel Müdür Erol ve çiftçiler, birlikte adeta bir beyin fırtınası gerçekleşmesini sağladılar.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.