Seydişehir'de “Benim Adım Çanakkale” Oyunu Sahnelendi
Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıldönümü etkinlikleri ve Medeniyet Okulu kapsamsında Konya’nın Seydişehir İlçe Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Benim Adım Çanakkale” oyunu sahnelendi.
@mersinhaber 'i takip et
Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıldönümü etkinlikleri ve Medeniyet Okulu kapsamsında Konya’nın Seydişehir İlçe Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Benim Adım Çanakkale” oyunu sahnelendi.
Seydişehir Belediye Düğün Salonu’ndaki programa, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Konurer ve yönetim kurulu üyeleri, STK başkanları, Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Yakup Söğüt, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılışta Çanakkale Savaşı ve Çanakkale ruhunun yaşatılması noktasında yerel yönetimlere büyük rol düştüğünü dile getiren Belediye Başkanı Mehmet Tutal, bu haftanın iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti. Allah uğruna, kitap uğruna, bayrak uğruna kanlarını akıtan o insanların değeri nedir? Şehit nedir? Çanakkale ruhu nedir? Bunları anlatmak, anlayabilmek, anlatabilmek amacıyla bu programları düzenlediklerini kaydeden Başkan Tutal, “Çanakkale Savaşı’na az kala, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu artık batı gözünde hasta adam denilen noktaya geldiğini ve Balkanlarda yavaş yavaş Osmanlıların eli kolu kesilmeye başlayarak, Balkanlardan çekilmek durumunda kalır. Ehli salip son vuruşunu yapabilmek, son kaleyi düşürebilmek için boğazları geçip İstanbul’u işgal edecekler ve İslam’ın son kalesi düşmüş olacaktır. Ama bilmezler ki Osmanlı’nın ölüsü bile o ehli salibi bu topraklara sokmayacak kadar güçlüdür” diyerek Çanakkale’nin de bunun bir timsali olduğunu kaydetti.
Başkan Tutal, “Nüfus oranına baktığımız zaman kadınlar ve çocukları çıkarttığımızda yuvarlak matematiksel bir hesap yaptığımız zaman bu milletin genç evladının 20’de 1’i şehit olmuştur. Yani 20 gençten bir tanesi Çanakkale de şehit düşmüştür. Mantıken bunu düşündüğümüzde ne kadar şehit verildiğini, yani o, 250 bin rakamının ne kadar yüksek olduğunun bir göstergesi olur. Onun için Çanakkale’yi iyi anlamak, iyi anlatmak mecburiyetinizdeyiz ki Allah korusun bu millet bir daha Çanakkale görmesin, Çanakkale’yi yaşamasın. Onları bu topluma aktarabilmek için bu tür programları yapmaya, yaptırmaya devam edeceğiz. Seydişehir’imize; halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Tiyatro oyununun ardından Belediye Düğün Salonu’nda izleyicilere Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiklerin kumanyasında yer alan üzüm hoşafı ve ekmek ikramı yapıldı.