Uzmanlardan Grip Uyarısı
ORDU (İHA) Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, Geçiş dönemi olarak bilinen bahar aylarında grip hastalığının sıklıkla görüldüğünü, gribe yakalanan kişilerin doktor tedavisi almaması durumunda daha ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabileceği uyarı..
@mersinhaber 'i takip et
ORDU (İHA) Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, Geçiş dönemi olarak bilinen bahar aylarında grip hastalığının sıklıkla görüldüğünü, gribe yakalanan kişilerin doktor tedavisi almaması durumunda daha ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Gripten korunmak için alınabilecek önlemler konusunda erken tedavinin önemini vurgulayan Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, gribin, influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bir enfeksiyon hastalığı olduğunu, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrettiğini ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.
Bu kadar ciddi tablolara yol açan gribin halk arasında çoğu kez soğuk algınlığı ile karıştırıldığına dikkat çeken Bostancı, “Soğuk algınlığı, genellikle ateş olmadan, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren ve yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır, grip belirtileri ile karıştırılmamalıdır” dedi.
“GRİPLE MÜCADELE ETMEK ELİNİZDE”
Gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, “Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinilmeli, taze meyve ve sebze ile bol sıvı tüketilmelidir. Ayrıca düzenli ve yeterli uyku uyumak da bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bunlara ek olarak grip hastaları ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalı, eller sık sık yıkanmalı, sigara içilmemelidir. Mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmak da bulaşmanın engellenmesi açısından önemlidir“ diye konuştu.
“GRİP AŞISI ETKİLİ BİR KORUNMA YÖNTEMİDİR”
Grip aşısının, grip hastalığına karşı etkili bir korunma yöntemi olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Fatih Bostancı, “Grip aşıları her yıl için o yıl beklenen ve toplumu en fazla etkileyecek influenza virüs tiplerini içerecek şekilde hazırlanıp piyasa sunulmaktadır. Bu nedenle grip aşıları her yılın Eylül, Ekim aylarında eczanelerde satışa sunulur. Grip aşısını, aşıya karşı alerjisi olmayan herkes yaptırabilir. Dünya Sağlık Örgütü kanser hastalığı, diyabet hastalığı, kronik akciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan kronik hastalığı olanların bu aşıyı yaptırmasını önermektedir” şeklinde konuştu.
“GRİPTE ERKEN TANI ÖNEMLİDİR”
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, “Grip hastalığında erken tanı ve tedavi hastalığın periyodunu kısaltır, geç tanı ise istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir” diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu komplikasyonlar orta kulak iltihabı, akciğer enfeksiyonu, beyin ve beyin zarı iltihabı gibi hastanın yaşamını tehlikeye sokabilecek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir” dedi.
“GRİP OLUNCA KENDİ KENDİNİZE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN”
Uzm. Dr. Fatih Bostancı, şöyle devam etti: “Hastalıkta antibiyotikler sadece akciğer ve orta kulak iltihabı gibi bakteriyel etkenlerle oluşan süper enfeksiyonlarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Ayrıca ateşin uzun sürmesi influenza virüsünün neden olduğu grip hastalığı dışında bakteriyel nedenli sekonder bir enfeksiyonun habercisi de olabilir. Bu nedenle uzun süren ateşte vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.