‘Elektiriği En Az Tüketen En Çok Ödüyor'
Nilüfer Kent Konseyi Emekliler Grubu tarafından düzenlenen panelde konuşan TMMOB Merkez Genel Yöneticisi Neriman Usta, günümüzde ülke elektriğinde en az payı tüketen mesken sahiplerinin, en çok fatura ödeyen kesim olduğunu söyledi.
@mersinhaber 'i takip et
Nilüfer Kent Konseyi Emekliler Grubu tarafından düzenlenen panelde konuşan TMMOB Merkez Genel Yöneticisi Neriman Usta, günümüzde ülke elektriğinde en az payı tüketen mesken sahiplerinin, en çok fatura ödeyen kesim olduğunu söyledi.
Nilüfer Kent Konseyi Emekliler Grubu tarafından Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla düzenlenen panelde ‘Enerji Hakkı’ masaya yatırıldı. Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen panelde, TMMOB Merkez Genel Yöneticisi, Elektrik Mühendisi Neriman Usta ile ÇHD Bursa Şube Başkanı Avukat Fazilet Karaözbek, enerji hakkı ve faturalandırma ücretleri hakkında bilgi verdi. TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Remzi Çınar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin açılışını Nilüfer Kent Konseyi Emekliler Grubu Başkanı Doğan Demirci yaptı. Tüketicilerin tepkisi üzerine kayıp kaçak bedelinin faturalardan silindiğini vurgulayan Demirci, bunun karşılığında birçok başlık adı altında şirketlerin iki katı fazla ücret aldığını vurguladı.
Elektriğin insan hayatında olmazsa olmaz haline geldiğini belirten Elektrik Mühendisi Neriman Usta, “Temel ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Aslında bizler hak sahibiyiz. Özelleşme süreciyle elektrik iletim ve üretim olarak ikiye bölündü. Günümüze gelindiğinde artık piyasalaştırıldığını görüyoruz. Bugün 11-12 kuruşa tüketmemiz gereken elektrik bize yaklaşık 40 kuruşa geliyor. Bir de insan hakları evrensel beyannamesine göre yasal olmayan kesme işlemleri başladı. Faturalara TRT payı, belediye tüketim vergisi, hizmet-sayaç bedeli başta olmak üzere birçok isim altında ek ücretler yansıtılıyor. Tarım sulamadaki kaçaklar, sanayi, ticarethane, aydınlatma üzerinden birçok ek ücreti mesken sahibi halk ödüyor. Oysa meskenler enerji tüketiminin sadece yüzde 23’ünü kullanırken, diğer kaçak bedelleri de yükleniyor. Yani en az tüketen en çok ödüyor” dedi.
Neriman Usta, EPİAŞ adıyla borsaya bildirilen yapılaşmayla elektrik fiyatlarının petrol fiyatları gibi değişkenlik göstereceğini ifade ederek, şirketlerin günlük fiyatları halka yüklemek istediğini ifade etti.
Panelde ÇGD Bursa Şube Başkanı Avukat Fazilet Karaözbek de katılanların sorularına hukuki yönden cevap verdi. Kayıp-kaçak bedellerinin halka geri ödenmesiyle ilgili başlatılan imza kampanyasına da destek verildi.