Sağlam Kemiklerin DÜşmanı Tuz Alkol Ve Sigara
Tarsus Kent Konseyi Sağlık Komisyonu ve MedicalPark Tarsus Hastanesi işbirliğiyle, Tarsus Yaşlı Yaşam Merkezi’nde kemik erimesi (osteoporoz) konulu bir seminer düzenlendi.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus Kent Konseyi Sağlık Komisyonu ve MedicalPark Tarsus Hastanesi işbirliğiyle, Tarsus Yaşlı Yaşam Merkezi’nde kemik erimesi (osteoporoz) konulu bir seminer düzenlendi.
Yaklaşık 120 kadının izlediği ve Kent Konseyi Sağlık Komisyonu Başkanı Nilgün Ateş’in konuşmasıyla başlayan seminerde Medical Park Tarsus Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Levent Alpaltaş kapsamlı bir sunum yaptı. Katılımcılara kemik erimesi ölçümü hizmetinin hediye edildiği seminerde Op. Dr. Alpaltaş, sağlam kemikler için tuz, alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
MENOPOZDA KAYIP YÜZDE 23
Op. Dr. Levent Alpaltaş, her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin, 50 yaşından sonra osteoporotik kırık geçirdiğini belirtti. Kadınlarda 35 yaşından sonra kemik mineral yoğunluğunun yaklaşık her yıl yüzde 0.1’inin kaybedildiğini söyleyen Op. Dr. Levent Alpaltaş, menopoz sonrası dönemde ise toplam kemik mineral yoğunluğu kaybının yüzde 23’e yükseldiğini kaydetti. Op. Dr. Alpaltaş, kemik erimesinin belirtilerini ise boy kısalması, omuzlarda ve kalçalarda yuvarlaklaşma, sırtta kamburlaşma ve bel-sırt ağrısı olarak sıraladı.
BEYAZ TEN RİSKİ ARTIRIYOR
Risk faktörleri hakkında da bilgi veren Op. Dr. Alpaltaş bunları şöyle sıraladı:
“Kemik erimesinde değiştirilemeyen riskler vardır. Bunlar kadının 50 yaş üstünde olması, menopoza girmesi, ailede kemik erimesi hastalığı bulunması, kısa boylu, ince yapılı ve beyaz tenli olmaktır. Değiştirilebilen risk faktörleri ise yetersiz kalsiyum ve D vitamini almak, egzersiz yapmamak, sigara, alkol, kola ve kafeinli içecekler tüketmek şeklinde sıralanabilir. Ayrıca streoid, troid ve benzer kanser ilaçlarını uzun süre veya yüksek dozlarda kullanmak da risk faktörleri arasında bulunur.”
HAFTADA 3 KEZ SPOR
Op. Dr. Alpaltaş, kemik erimesinin tedavi süreciyle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi:
“Kalsiyumdan zengin gıdalar alınması ve gerekli durumlarda ilaç şeklinde kalsiyum tedavisi, omurga kemiği kırıklarında yüzde 80’lik bir azalma beklenebilir. Günde en az 30 dakika olmak üzere, haftada 3 kez vücudu zorlamayan sporlar yapılması menopoz döneminde kemiğin mineral miktarını önemli ölçüde iyileştirir.Sigara ve alkol kullanılmamalı, dengeli bir diyetle yeterli kalsiyum alınmalıdır. Sağlam kemikler için tuz, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir.”
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.