Fatma Şahin Suriyelileri Anlattı
Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ve Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Yeni Daimi Temsilcisi Philippe Duamelle, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ve Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Yeni Daimi Temsilcisi Philippe Duamelle, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti.
Şahin, ziyarette, uluslararası toplumun bölgeye hassasiyetinin insanlık ve dünya barışı adına çok önemli olduğunu söyledi.
Lüksemburg’un ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler noktasında çok hassas davrandığını belirten Şahin, “Lüksemburg hükümetine ve halkına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Gaziantep’in tarih boyunca birlikte yaşama kültürünü oluşturduğunu vurgulayan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu bize sorunlarımızı çözebilme ve daha geniş bakabilme geçmişi veriyor. Bundan dolayıda bu süreçleri daha az bir zararla geçirebilme gücüne ulaşmış durumdayız. Şu anda 300 bin Suriyeli şehrin içinde yaşıyor. Şehrin içinde başka bir şehir var. Bunların çoğunun sosyal desteğe ihtiyacı var. Kadın, engelli, yaşlı, çocuk ağırlıklı. Bir anda nüfusunuzda yüzde 25 artış oluyor. Ve daha fazla yol, elektrik, su yani insani olarak yaşamanız için bir anda yüzde 25 onlara daha fazla imkan sunmak zorunda kaldığımız bir 4 yıl geçirmek zorunda kaldık.”
Uluslararası toplumun istenilen duyarlılıkta olmadığına dikkati çeken Şahin, farkındalığı artırıcı çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.
Bölgenin çok büyük bir insanlık sınavından geçtiğini belirten Şahin, “Türkiye yapabilceği şeyleri maksimum yapıyor. Ama tek başına Türkiye’nin yapamayacağı ve daha köklü, daha uzun vadeli şekilde sorunları çözebilmek için uluslararası toplumun daha fazla destek vermesi gerekiyor” dedi.
Esas çözümün Suriye’deki iç savaşın bitmesi ve herkesin ana vatanına dönüp kendi topraklarına yaşayıp, kendi yöneticilerini seçmesiyle mümkün olacağını ifade eden Şahin, bölgenin güvenliği ve dünya barışı adına esas çözümün bir an önce yakalanması gerektiğine işaret etti.
Suriyeli çocukların özellikle kızlar olmak üzere eğitime kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Şahin, “Gaziantep’te şu an 60 bin Suriyeli mülteci çocuk var eğitim hayatında olması gereken. Bunların yaklaşık 20 binini kendi imkanlarımızla eğitime kazandırdık. 40 bin çocuk şu an eğitim hayatının dışında” diye konuştu.
Conzemius da Gaziantep’in dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu, ticari anlamda da oldukça güçlü olduğunu belirterek, ticari ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi.
Gaziantep’in göçe rağmen güçlü olduğunu belirten Conzesmius, “Türkiye ve Gaziantep Suriyeli göçmenler konusunda elinden gelenin en iyisini yapmakta. Bizim de geliş amacımız uluslararası farkındalığın artırılması hususunda daha fazla insanın bu bölgeye olan ilgisini artırmak” şeklinde konuştu.
Suriye’deki iç savaşın daha uzun yıllar devam edecek gibi göründüğünü ve insanların yerleşik hayata geçmesinin zaman alacağını ifade eden Conzesmius, mültecilere daha çok yardım edilmesi gerektiğini belirtti.
UNICEF Yeni Daimi Temsilcisi Philippe Duamelle ise Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriyeliler konusunda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını söyledi.
Yerel yönetimlerle daha fazla işbirliği içerisinde daha sıkı bir şekilde çalışılması gerektiğini belirten Duamelle, “Özellikle daha fazla kaynak mobilize edilmeli. BM ve Türkiye beraber çalışarak eğitim alanında daha fazla hizmet sunmalı. Mümkün olduğunca çabuk bir şekilde çocuklar okula gitmeli, bu haklar elinden alınmaması gerekli” şeklinde konuştu.
Şahin konuşmaların ardından Conzesmius ve Duamelle’ye Gaziantep’e özgü hediyeler takdim etti.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.