Gazili Hekimler 500 Milyonda Bir Rastlanan Hastalığı Başarıyla Tedavi Etti
Sudan Sağlık Bakanlığı’nın davetlisi olarak Sudan’ın başkenti Khartum’da ‘Çocuk Hastalarda Endoürolojik Girişimler’ başlıklı çalıştaya katılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, nadir görülen vakalar üzerinde de başarılı ameliyatlar gerçekleştirdi.
@mersinhaber 'i takip et
Sudan Sağlık Bakanlığı’nın davetlisi olarak Sudan’ın başkenti Khartum’da ‘Çocuk Hastalarda Endoürolojik Girişimler’ başlıklı çalıştaya katılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, nadir görülen vakalar üzerinde de başarılı ameliyatlar gerçekleştirdi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Türkyılmaz, Prof. Dr. Ramazan Karabulut, Prof. Dr. Mustafa Kerem ve Doç. Dr. Fazlı Polat’tan oluşan dört kişilik doktor ekibi, Sudan Sağlık Bakanlığı’nın davetlisi olarak katıldıkları ‘Çocuk Hastalarda Endoürolojik Girişimler’ çalıştayında ürolojik sağlık problemleri olan pek çok çocuk hastayı muayene ederken, 20 çocuk hastanın da ameliyatını gerçekleştirdi. 1-6 Mart tarihleri arasında Sudanese Association of Paediatric Surgeons (SAPS) tarafından düzenlenen çalıştayda Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri, ileri ameliyat teknikleri konusunda sunum da yaptı. Sudan Sağlık Bakanlığı’nın özel davetlisi olarak Khartum Soba Üniversite Hastanesi ve Ribat Polis Hastanesi’nde çalışma yürüten doktorlar, burada ürolojik rahatsızlığı olan 20 çocuğun ameliyatını gerçekleştirerek, dünyada nadir görülen vakalarla da çalışma imkânı elde etti. Dünyada beş yüz milyonda bir görülen ‘femaleepispadias’ rahatsızlığı olan çocuğun ameliyatı Sudanlı doktorlara canlı olarak aktarıldı. Gazi Üniversitesi hocaları, Sudan için bir ilk olan çocuk üroloji hastalarının endoskopik tedavisini de gerçekleştirdi.
“BU DA BİZİM İLMİMİZİN ZEKATI”
Sudan’da nadir görülen vakalardan birinin ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Kerem katıldıkları çalıştayda yaptıkları çalışmalar için, “Bu da bizim ilmimizin zekatı” dedi.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fazlı Polat ise, “Mesleki hazzı çok yüksek bir çalışmaydı. Geçtiğimiz sene Sudan Sağlık Bakanı’nın davetlisi olarak ülkeyi ziyaret emiş ve sağlık altyapısı konusunda deneyim aktarımı sağlamıştık. Bu sene yaptığımız bu ziyaret ise bu çalışmanın bir ürünü. Çalıştaya katılan tüm hocalarımla birlikte ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik. Gelecek yıllarda farklı işbirlikleriyle iki kardeş ülke arasında bu dostluğu ilerletmek istiyoruz” diye konuştu.
Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Zafer Türkyılmaz, Sudan Sağlık Bakanlığı’nın bu ziyaretten çok memnun kaldığını ve önümüzdeki yıl Ekim ayında farklı başlıklarda düzenlenmesi planlanan çalıştaylara davet edildiklerini söyledi. Türkyılmaz, “Bizim için mesleki tatmini yüksek bir süreçti. Nadir görülen vakaların ameliyatlarını gerçekleştirdik. Örneğin ben dünyada beş yüz milyonda bir görülen bir vakanın operasyonunu yaptım. Bu bir doktor için büyük bir imkan” dedi.
Prof. Dr. Ramazan Karabulut da, “Sudan Sağlık Bakanlığı’nın davetlisi olarak katıldığımız bu çalıştayda Sudanlı doktorlara deneyim aktarma imkanı bulduk. Akraba evliliklerinin de yoğun olduğu bu ülkede farklı vakalarla karşılaştık. Bu öncelikle mesleki bilgi anlamında ve yine mesleki tatmin olarak epey farklı bir deneyimdi” şeklinde konuştu.