Yaşlılara Saygı Haftası Mesajları
Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ile Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutu, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
@mersinhaber 'i takip et
Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ile Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutu, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu mesajında “Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Bugünümüzü borçlu olduğumuz büyüklerimize sahip çıkmak, korumak hepimizin asli görevlerinin başında gelmektedir. Yaşlılarımız, dünün gençleri, bugünün yaşlıları olarak hayatımızda ve gönlümüzde özel bir yere sahiptirler. Onlara hassasiyetle yaklaşmak, toplumda hak ettikleri yeri almalarını sağlamak en temel sorumluluklarımızdandır. Bu duygu ve düşüncelerle yaşlılarımızın bu önemli haftasını en içten dileklerimle kutluyor, tüm yaşlılarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu da mesajında, “Sağlıklı ve aktif yaşlanan bir toplum oluşturmak, 65 ve üzeri yaş grubuna yönelik sağlık hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 18-24 Mart Yaşlılar Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus (65 yaş ve üzeri) giderek artmaktadır. Bu artış, teknolojik ilerlemelerin sağladığı yaşam koşullarındaki kolaylıklar ve tıbbın sağladığı gelişmelerle beklenen yaşam süresinin artmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde 2002- 2012 yılları arasında beklenen yaşam süresi 5 yıl artmıştır. 2023 yılında 65 yaş üstü nüfusun, genel nüfusun yüzde 10 ‘u nispetinde olacağı öngörülmektedir. Yaşlanma süreci doğumla başlayan biyolojik bir zincirdir. Bu olguların son basamağı ise yaşlılık olarak isimlendirilmektedir. Yaşlılık daha çok organizmanın geriye dönüşü olamayan bir şekilde yıpranması, işlevlerinin bozulmaya başlamasıdır. Her bireyde yaşlanma aynı hızla meydana gelmemektedir. Yaşlanmayla birlikte işitme, görme, tat ve koku alma duyularında da belirgin azalma görülmektedir. Yaşlılarda hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları, mental hastalıklar, böbrek hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara sık rastlanılmaktadır. Toplumun önemli bir parçası olan yaşlı bireyin; bu dönemde aktif, üretken ve başarılı bir yaşam sürmesindeki en önemli faktör sağlıklı yaşlanmadır. Son yapılan sağlık politikalarında bu konular üzerine çalışmalar yapan ülkemiz; Yaşlı sağlığının desteklenmesi ile aşı programları belirleyerek mevsimsel grip ve pnömokok aşılamalarının yapılmasını ve sağlığın geliştirilmesine yönelik olarak fiziksel aktivitelerin gerçekleştirilmesi için gerekli önerilerde bulunmaktadır. Sağlık kuruluşuna gidemeyen yatağa bağımlı hastalar için, "Evde Sağlık Hizmetleri"; hastanelerde açılan, psiko-sosyal destek veren, sosyo-ekonomik sorunlarla ilgilenen "Sosyal Hizmet Birimleri" gibi hizmetleri başta yaşlı nüfusumuz olmak üzere tüm halkımızın hizmetine sunmuştur. Bugünleri ve geleceği hazırlayan yaşlıları için hayatı kolaylaştırmanın ve kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sağlamanın toplumun öncelikli görevlerindendir. Yaşlıların tecrübelerinden yararlanabilmek, onları toplumsal yaşamdan koparmadan, en iyi koşullarda yaşatabilmekle mümkündür.
Her yaşta olduğu gibi bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle 65 yaş üstü kişilerde sıvı kayıplarının yol açtığı sağlık sorunları diğer yaş grubundaki kişilere göre daha yüksektir. Yaşlı bireyler günlük sıvı tüketimini artırmalı ve günde 8-10 su bardağı sıvı tüketmelidirler. Sigara, alkol, aşırı çay ve aşırı kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir. Hayatın her aşamasında olduğu gibi yaşlılık döneminde de fiziksel aktivitelerin devam ettirilmesi, özellikle yatağa bağımlılık halinin önüne geçilmesi için gereklidir.
Yaşlılarımızla deneyim ve birikimlerini paylaşmalı, onların yaşama etkin bir biçimde katılmalarına imkân sağlamalı, toplum için ne kadar değerli olduklarını anlamalarını ve yaşama sevinçlerini kaybetmemelerini sağlamalıyız. Bu toplumumuzun saygın bireyleri olan yaşlılarımıza karşı ortak sorumluluğumuzdur. Sağlıklı yaşlanalım temennisi ile tüm büyüklerimizin Yaşlılar Haftası’nı kutluyor, kendilerine sağlıklı uzun ömürler diliyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.