Yenişehir »

Çamaş “Tarih Ve Turizm Kenti Samsun”

Samsun için daha güçlü projelere imza atmak adına AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı olan Necmi Çamaş, görev yaptığı uzun yıllar boyunca Samsun tarihi ve Samsun’un turistik güzelliklerini ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmalar ve ileride yapacağı projeler hakkında bazı bilgiler verdi.


@mersinhaber 'i takip et

Samsun için daha güçlü projelere imza atmak adına AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı olan Necmi Çamaş, görev yaptığı uzun yıllar boyunca Samsun tarihi ve Samsun’un turistik güzelliklerini ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmalar ve ileride yapacağı projeler hakkında bazı bilgiler verdi.
“2300 YILLIK TARİHİ BİR ÇIRPIDA ANLATMAK KOLAY DEĞİL”
“Tarihsel süreçte sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapan Samsun, antik çağda küçük bir İyon yerleşmesi, Selçuklu döneminde Anadolu’nun Karadeniz’e çıkış kapısı, Osmanlı Dönemi’nde önemli bir ticaret merkezi ve nihayet Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç noktası ve yeni Türkiye Cumhuriyetine giden yolda ilk adımın atıldığı bir meşale şehirdir” diyen Çamaş, “Samsun bu köklü tarihinin yanı sıra; Karadeniz ikliminin zenginleştirdiği doğal bitki örtüsü, yüzlerce kilometrelik sahilleri ve birbirinden güzel kumsalları, çok kısa mesafelerde değişen ve birbirini tamamlayan kültürel çeşitliliği ve bundan kaynaklanan zenginliği ile aynı zamanda çok önemli bir turizm şehridir. Samsun’un bugün farkına varılamayan ve değerlendirilmesinde geç kalınan bu özelliğini biz ortaya koyacak ve daha ileri taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
“AKADEMİSYENLERLE ÇALIŞTIK”
2004 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı görevine başlamasıyla birlikte birçok akademisyen ile bir araya gelerek Samsun’un tarihi ve kültürel zenginliklerini nasıl ortaya çıkarabilecekleri hakkında görüşmelerde bulunduğunu belirten Çamaş, “İçerisinde Samsun’un konu olduğu başta Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri, TBMM Kütüphanesi, Millî Kütüphane, Yıldız Sarayı Arşivi olmak üzere tüm arşivleri taradık. Bunların yanında çeşitli müze ve kütüphanelerle yapmış olduğumuz yazışmalar neticesinde Samsun’a ait binlerce fotoğraf, bilgi ve belgeye ulaştık. Elde ettiğimiz tüm bilgileri oluşturduğumuz arşivleme ve dokümantasyon merkezimize kazandırdık” dedi. İlk ciddi sempozyumu 2006 yılı Mayıs ayında yaptıklarını dile getiren Çamaş, “60 üniversiteden 77 akademisyenin 84 makalesi ile oluşturduğumuz Samsun Araştırmaları bu şehir için önemli bir milat olmuş ve oluşturulan 3 kitaplık eser birçok akademik platformda Samsun’a ışık tutmuştur” diye konuştu.
“SAMSUN ARAŞTIRMA MERKEZİ KURDUK”
Çamaş şu bilgileri verdi: “İçerisinde Samsun geçen her kaynağı tarayarak ve bunlar içinde kayda değer olanları da arşivleyerek, elde ettiğimiz tüm bu verileri kurmuş olduğumuz Samsun Araştırmaları Merkezi bünyesine kazandırmaya çalıştık. 2004-2015 yılları arasında Samsun’un tarihinden kültürüne, eğlence geçmişinden ekonomisine, göç tarihinden eğitimine, sağlığından sporuna kadar farklı konuları bilimsel verilerle ele alan akademisyenler tarafından hazırlanan 30’a yakın kültür yayınını şehrimize kazandırdık. Kent Müzesi olarak düzenlenen eski TCDD Lojmanları başta olmak üzere, Paşa Konakları olarak bilinen (Kadıköy Aile Yaşam Merkezi), Sadi Tekkesi ve farklı yapılar restore edilerek tarihi varlıklarımız da Samsun’da hak ettikleri yeri almışlardır.”
“TARİHİMİZE YER AÇIYORUZ”
Ulusal ve uluslararası düzeyde açılan revonasyon ve restorasyon fuarlarına katılarak Samsun’daki başarılarını anlattıklarını belirten Çamaş, şöyle devam etti: “Tüm bu çalışmalarımızı yaparken ’Tarihimize Yer Açıyoruz’ sloganı ile hareket ettik. Özel idarelerin kapanması ile birlikte alanı genişleyen Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçen Alaçam Mübadele Müzesi, Havza Atatürk Evi ve Kavak Yaşar Doğu Anı Evi’ni güncel verilerle yeniden revize ederek ziyaretçilere sunduk. 2005 yılının şubat ayında İl Özel İdaresi’nden devir aldığımız Bandırma Müzesi’ni, bir yıllık yoğun bir çalışma neticesinden Bandırma Gemi-Müze ve Millî Mücadele Açık Hava Müzesi olarak yeniden tasarladık ve 2006 Mayıs ayında ziyarete açtık.”
“TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ”
“400’e yakın belediyenin üye olduğu kendi alanında Avrupa’nın en büyük sivil örgütlenmesi olan Tarihi Kentler Birliğine üye olduğumuz andan itibaren şehrimize çok büyük değerler kazandırdık. Birbirinden önemli 3 farklı toplantıya ev sahipliği yaparken geçen sürede sayısız organizasyonda bulunduk. Son dönemde Tarihi Kentler Birliği başkanlığını yürüten Samsun bu alanda yaptığı çalışmalarla adından övgüyle söz edilen bir şehir haline gelmiştir” diyen ÇAMAŞ, Samsun’u bu birliğe sokmak için çok çaba sarf ettiğini belirtirken, “Sonuç olarak da ne kadar isabetli bir karar aldığımızı yapılan güzel çalışmalardan sonra daha iyi anlıyoruz” açıklamasında bulundu.
“YAŞAYAN MÜZE - KENT MÜZESİ”
“Tüm bu birikimlerin toplamı ile Türkiye’de şehir müzeciliği anlayışına yeni bir parantez açan Samsun Kent Müzesi, yaşayan kent belleği olarak şehrimize kazandırdığımız en büyük değer oldu” ifadeleriyle Kent Müzesi’nin önemini vurgulayan Çamaş, “Alt yapısı 10 yılda oluşturulan Kent Müzemiz, turistik ziyaret kaygısından çok şehre gerçek bir değer kazandırılması ve gelecek nesillere Samsun’u anlatmak açısından çok önemsiyoruz. Aynı zamanda ülkemizdeki diğer kentlere örnek model oluşturan bu müzenin hemen ardından Tarihi Kentler Birliği Özel Jüri ödülüne layık görülmesi ve Avrupa müze akademik ödülleri yarışmasına ülkemizde Bursa’dan sonra ikinci olarak alınması gerçek bir başarıdır. Tüm bu bilgi ve birikimlerin ışığında çalışmalarım aralıksız devam edecek” dedi.
“BAKİR TURİZM ALANLARI”
Karadeniz Bölgesi’nde bulunan diğer illere göre daha avantajlı durumda olduklarını ifade eden Çamaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Samsun Karadeniz’de karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu başta olmak üzere tüm ulaşım yollarına sahip tek kent. 17 ilçemizin birbirinden güzel doğal, tarihi ve fiziki özellikleri var. Şehrimiz su sporları, doğa sporları, plajları, denizi, müzeleri, çivisiz ahşap camileri, eski konakları, kaplıcaları, yaylaları, festivalleri ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz özellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen bir cennet. Bugüne kadar bulunduğumuz her alanda bunları ifade etmeye çalıştık ancak yeterince farkındalık oluşturamadık. Bundan sonraki süreçte yeni projelerle, yeterli alt yapı sağlandıktan sonra Samsun’un turizm değerlerine yenilerini katmak ve daha da önemlisi var olanları korumak için tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz.”


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.