DTSO Heyeti Kobani'de İncelemelerde Bulundu
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu, Kobani’yi ziyaret ederek kentin öncelikli ihtiyaçları konusunda incelemelerde bulundu.
@mersinhaber 'i takip et
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu, Kobani’yi ziyaret ederek kentin öncelikli ihtiyaçları konusunda incelemelerde bulundu.
Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu Başkanı Hüsnü Pervane ile meclis üyeleri Mehmet Tekin, Cabbar Leygara, Şilan Elmas, Vahit Karaaslan, Vedat Özçelik, Erdal Avşar ve Salih Eren’in içinde yer aldığı DTSO heyeti, Kobani’de savaşın oluşturduğu tahribatı yerinde inceleyerek kanton yönetimiyle görüşmelerde bulundu.
Kanton Başkanı Enver Müslim ile TEVDEM Başkanı Dozdar Hemo, Kanton Yönetim Kurulu Üyeleri Berivan Hesen ve Xalit Berkel, Kanton Sözcüsü Mehmud Beşar, Ticaret Kurulu Başkanı Mehmud Bozan ve Kadın, İnsan Hakları, Din ve Ulaştırma kurullarının başkanları tarafından karşılanan DTSO Heyeti, ilgili alanlar hakkında görüş alışverişi yaptıktan sonra Kobani merkezinde incelemelerde bulundu.
“SINIR KAPISI VAKİT KAYBEDİLMEDEN TİCARETE VE İNSANİ YARDIMA AÇILMALI”
İnsanlık tarihinin yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktaracağı tarihi bir direnişin sergilendiği Kobani’de incelemeler yapmak, yaşanan tahribatı yerinde incelemek, kentin yeniden inşası için yapılabilecekleri istişare etmek üzere kentte bulunduklarını belirten Komisyon Başkanı Hüsnü Pervane, “Gözlemlerimiz sonucu ve sizlerden alacağımız bilgiler neticesinde ihtiyaçları belirlemek ve üzerimize düşen ne varsa elimizden geldiği oranda gerçekleştirmek için buradayız” dedi.
Şu anda Kobani’ye yapılan yardımların ancak az sayıda insanın temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olduğunu belirten Pervane, “Kente gerçekleşen yoğun dönüşler temel ihtiyaç malzemesi talebini arttıracak. Kobani üç taraftan ambargo altında. Bu sebeple, hiç vakit kaybetmeden Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın ticari faaliyetlere ve insani yardım koridoruna açılması gerekiyor. Kentin yeniden canlanması, hareketlenmesi ve yeniden inşası için bu çok önemli. Konuyla alakalı daha önce ilgili bakanlıkla görüşmeler yapıldı ve öyle ümit ediyoruz ki yakın zamanda bunun olumlu sonuçlarını göreceğiz” diye konuştu.
“BURAYI BIRAKMAYACAĞIMIZA DAİR ŞEHİTLERİMİZE SÖZ VERDİK”
Kobani’nin insanlık onurunu ve değerlerini koruyan bir direniş kantonu olduğunu belirten Kanton Başkanı Enver Müslim ise, “Kobani, genç kızlarımızın erkeklerimizin, canlarını hiçe sayarak var olma mücadelesi verenlerin, köleliğe izin vermeyenlerin, burayı bırakmayacağına dair halkına söz veren şehitlerin ve onların yolunu sürdürenlerin kantonudur. Kobani’nin yüzde 80’i maalesef yıkılmış durumda, geri kalan yüzde 20’lik kısım ise incelenmeye muhtaç durumda. Yaklaşık 20 gündür sivillerimiz geri dönüyor ve bu dönüşler devam edeceğe benziyor. Yaklaşık 60 bin kişi geri dönmüş durumda. Bu geri dönüşler insanı temel ihtiyaçları da beraberinde getirecek. Bu ve benzeri sorunları ortadan kaldırmanın yollarını arıyoruz. Bizler de strateji ve yöntemler belirlemeye çalışıyoruz. Bizleri yalnız bırakmayacağınızı biliyoruz. Gelişiniz bize güç verdi. Kobani için herkesin düşünmesi gerekiyor. Öyle bir şehir inşa edilmeli ki bu direnişe yakışır olsun” şeklinde konuştu.
Kentin yeniden inşası konusunda ise bir kongre gerçekleştireceklerini ve bunun muhtemelen Diyarbakır’da olacağını belirten Müslim bu konuda tüm kesimlerin katkılarını beklediklerini sözlerine ekledi.
DTSO heyeti, görüşmelerin ardından Kanton yönetiminin eşliğinde şehrin çeşitli merkezlerinde incelemelerde bulundu.