Yenişehir »

Çanakkale Savaşı İle İlgili Eksik Ve Yanlış Anlatımlar Anlaşılmalar Var

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Topal, Çanakkale Savaşı ile ilgili günümüze kadar gelmiş bazı eksik anlatımlar bulunduğunu belirterek, ''Bu yüzden Çanakkale Savaşının tekrar kurgulanması gerekir diye düşünüyorum'' diye belirtti..


@mersinhaber 'i takip et

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Topal, Çanakkale Savaşı ile ilgili günümüze kadar gelmiş bazı eksik anlatımlar bulunduğunu belirterek, "Bu yüzden Çanakkale Savaşının tekrar kurgulanması gerekir diye düşünüyorum" diye belirtti.
Eskişehir Birlik Vakfı’nın düzenlediği pazartesi konuşmalarının bu haftaki konuğu olan ve "Çanakkale Mahşeri” konulu bir konferans veren Doç. Dr. Mehmet Topal, toplumların yaşadığı bazı olayların o toplumların geleceğini belirlediğini belirtti. Çanakkale Savaşın da bir anlamda Türkiyenin geleceğinin belirlenmesi noktasında büyük önem taşıdığını ifade eden Topal, "Çanakkale ile ilgili günümüze kadar gelmiş bazı eksik anlatımlar vardır. Bunlardan bir tanesi 18 Mart 1915’te biten deniz savaşıyla herşey bitmiş gibi anlatılır. Oysa kara savaşı 1916 ocak ayına kadar devam etmiştir, bunların kayıtları arşivlerde mevcuttur. Yine Çanakkale savaşında sevk ve idare anlamında Sultan Reşat’tan, Enver Paşa’dan Esat Paşa’dan, yani asıl kahramanlarından pek bahsedilmez. Bu yüzden Çanakkale Savaşının bu iki konu hususunda bile tekrar kurgulanması gerekir diye düşünüyorum" diye belirtti.
DÜŞMAN CENTİLMENLİĞE ÇOK DA RİAYET ETMEMİŞTİR
Çanakkale Savaşında yine anlatılan bazı yanlış anlaşılmaların söz konusu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Topal, "Örneğin Çanakkale’de Osmanlı 251 bin kayıp vermiştir. Bunların tamamı savaş anında şehit olmamıştır. Keza düşman güçler 252 bin kayıp vermiştir, o da aynı şekilde savaş meydanında tamamı ölmemiştir. Osmanlı tarafında 52 bin şehit, düşman tarafında 57 ölü vardır. Çanakkale Savaşı centilmenler savaşı diye anlatılır. Ancak bu centilmenlikte daha çok Osmanlı askeri tarafından uygulanmış, düşman askeri buna çok da riayet etmemiştir" dedi. Sözlerini, Hüseyin Ragıp ile Münir arasında geçen mektup yazışmasını okuyarak bitiren Doç. Dr. Mehmet Topal, dinleyenlere duygulu anlar yaşattı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.