Yenişehir »

Erda ''Ecco Türkiye'ye İnanıyor''

İlk mağazasını geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul’da açan Danimarkalı Ayakkabı üreticisi Ecco’nun Türkiye Genel Müdürü Deniz Necati Erda, şirketin planladığı gibi Türkiye’de bir yılda 5 mağazaya ulaştığını, bu yıl 5 mağaza daha açacaklarını önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise 35 mağazaya ulaşmayı hedef..


@mersinhaber 'i takip et

İlk mağazasını geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul’da açan Danimarkalı Ayakkabı üreticisi Ecco’nun Türkiye Genel Müdürü Deniz Necati Erda, şirketin planladığı gibi Türkiye’de bir yılda 5 mağazaya ulaştığını, bu yıl 5 mağaza daha açacaklarını önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise 35 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Erda, Ecco’nun sermayesini iki katına çıkararak Türkiye pazarına güvenle baktığını da söyledi.
Ayakkabı üretiminin her aşamasına sahip olan ve kontrol eden tek ayakkabı firması olan ve dünya çapında bir yılda 21 milyon çiftten fazla ayakkabı satan, dünya çapında sahip olduğu 5 üretim tesisi ve bin 200’den fazla mono-brand satış mağazası, 15 binin üzerinde satış noktası ile dünyanın ikinci en büyük ayakkabı üreticisi Ecco 2014 yılı cirosunu 1.2 milyar Euro olarak açıkladı. Ecco Türkiye Genel Müdürü Deniz Necati Erda, "Ecco, dünyada tabakhane, fabrika ve mağazalarıyla her aşamasını kendisi kuran ve yöneten az sayıdaki büyük ayakkabı üreticilerinden biri. Genel Merkezi Danimarka’da bulunan Ecco, bir aile şirketi ve halen Kasprzak Toosbuy ailesinin yönetiminde faaliyetlerini sürdürüyor. Ecco, dünyada ayakkabı üretiminin her aşamasına sahip olan ve kontrol eden tek ayakkabı firması olarak diğerlerinden farklılaşıyor. Ecco markası dünyanın her yerinde stil ve rahatlığı temsil ediyor ve başarısını ’ayakkabı ayağı takip etmeli’ sloganıyla tanımlıyor. Ecco,’ayağın ayakkabıyı şekillendirmesindense, ayakkabı ayağı tamamlamalı’ felsefesiyle üretim yapıyor. Bizim için şekil birinci planda değil asıl önemli olan fonksiyon İskandinav tarzı ayakkabılar üretiyoruz. Örnek vermek gerekirse Biom modelinin Ar-GE’si için 2 milyor Euroluk yatırım yapıldı binlerce ayak incelenerek yürürken doğru adım atılmasını sağlaması için tasarlandı. 1963 yılında Danimarka’da kurulan ve 2013 yılında 50. yılını kutlayan Ecco, dünya çapında sahip olduğu 5 üretim tesisi ve ben 200’den fazla mono-brand satış mağazası, 15 binin üzerinde satış noktası ile dünyanın ikinci en büyük ayakkabı üreticisi. Ecco’nun 2014 yılında elde ettiği 1.2 milyar Euro ciro, rakamıyla kendi alanında bir dünya devi. Şirket tüm dünyada mağaza sayısını iki bin 989’a yükseltti ve böylece satış noktalarının sayısını 90 ülkede 15 bin rakamına taşımayı başardı" dedi.
Geçen yıl en büyük müşterilerinin Apple ve Louis Vuitton olduğunu söyleyen Erda, "Ecco dünya ölçeğinde bir firma Rusya’da bilinilirliği diğer markalardan çok daha fazladır" ifadelerinin kullandı.
Deniz Necati Erda 2014 yılının Mart ayında Türkiye pazarına giren şirketin Türkiye pazarına ayrı bir önem verdiğini belirterek, "Türkiye’nin büyük bir potansiyel pazar olduğunu düşüncemizde en ufak bir değişiklik yok. Planladığımız gibi 2014’de İstanbul’da 5 Ecco mağazası açtık. Ürünlerimizi Ecco İstanbul Marmara Forum’da, Ecco Forum İstanbul mağazasında, premium mağaza konseptindeki Ecco Mall of İstanbul’da, Özdilek Park’ta ve Çekmeköy Metro Garden’daki Ecco mağazalarımızda tüketicilerimizle buluşuyoruz. Önümüzdeki 12 ayda 5 mağaza daha açmayı planlıyoruz. İstanbul’un perakende sektörü açısından Türkiye’nin neredeyse yüzde 55’i bu nedenle yeni mağazalarımız da İstanbul’da açılacak. Fakat önümüzdeki seneden sonra farklı şehirlere de gitmeyi planlıyoruz. Bu yıl içerisinde online satışlarımız başlayacak. Bir yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, yüzde yüz kendi derilerimizden ürettiğimiz yüksek teknolojili ayakkabılarımıza, çanta ve aksesuarlarımıza Türk tüketicisinin göstermiş olduğu ilgiden son derece memnunuz" dedi.
Ecco’nun Türkiye’yi 76 milyonu aşkın nüfusuyla ve yılda 200 milyon çift ayakkabı pazarıyla Avrupa pazarları arasından en büyük potansiyel olarak değerlendirdiğini söyleyen Erda, kısa vadede önlerinde bazı sorunlar olsa da orta ve uzun vadede bu sorunların aşılabileceğini belirterek “Önümüzdeki yıllar boyunca Ecco, Türkiye’de perakende sektörüne önemli yatırımlar yapacak. Ecco, Türk tüketicisini, hem konfor hem de kaliteyi bir arada sunan İskandinav tasarımıyla tanıştırdıkça ürünlerimiz büyük beğeni kazanmaya devam edecektir. Kısa vadede ithal ayakkabıda vergi artışı ve kur istikrarsızlığı gibi zorluklarla karşılaşsak da bu zorlukları uzun ve orta vadede aşabileceğimize inanıyoruz. Hiç beklemediğimiz bir anda gerçek deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya yüzde 30 gibi yüksek bir vergi artışı ile karşılaştık. Ecco’nun ürünlerinin tamamı gerçek deriden oluştuğu için biz yüzde 50 vergi artış oranıyla daha çok etkilenen tarafta yer aldık. Bu vergi oranları daha makul seviyelere çekilirse yatırımlarımız daha da hızlanacaktır ve bu yatırımlar Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Şu anda vergi artışından kaynaklanan fiyat ayarlamaları stoklardan karşılandığı için raftaki ürünlerimize yansıtmadık. Ancak önümüzdeki bahar ve yaz koleksiyonumuzda vergi artışının etkilerini fiyatlarda kaçınılmaz olarak göreceğiz. Türkiye olarak özelikle İstanbul gibi merkezlerimizde AVM’lerimiz ve moda günleri etkinlikleriyle çevre ülkeler için alışverişte bir cazibe merkezi olmayı devam ettirmeliyiz. Örneğin bir İranlı turist uluslararası tüm markaları uygun fiyatlarla İstanbul’da bir arada bulabilirse ülkemize geliyor ve konaklamasından yeme içmesine kadar birçok alanda döviz bırakıyor. Ama bu fiyatlar aşırı vergilerle rekabetçi olmaktan çıkarsa İstanbul alışverişte cazibesini kaybediyor ve alışveriş tercihleri kısa sürede Dubai gibi merkezlerle yer değiştiriyor" ifadelerini kullandı.
Tüm bu sorunların aşılabileceğini ifade eden Deniz Necati Erda “Bir süre önce 5 milyon 200 bin TL olan sermayemizi 5 milyon TL daha artırma kararı aldık. Bu da Türkiye’ye ne kadar güvendiğimizin rakamsal ispatı ” ifadelerini kullandı.
Deniz Necati Erda konuşmasında Türkiye’de ayakkabı sektöründe var olan ve merdiven altı diye tabir edilen, sağlıksız üretimlere de değinerek “Sektörde bir regülasyon düzenleme yaparken aynı zamanda yerli üretim koşullarının da iyileştirilmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.