Ekonomi »

Yağmur Çukurova'ya bereket getirdi

Yağmur Çukurova'ya bereket getirdi


@mersinhaber 'i takip et

Yağmur Çukurova'ya bereket getirdi

- Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sağlam:

- "Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da bu yıl tarım ve hayvancılıkta yüksek rekolte bekliyoruz"

- "2014 yılı Ocak ayında yörede metrekareye 43,7 metreküp olan yağış miktarı bu yılın Ocak ayında 224,4 metreküp, geçen yılın Şubat ayında metrekareye 22,8 metreküp olan yağış miktarı bu yılın Şubat ayında 245,0 metreküp olarak gerçekleşti"

(Fotoğraflı - Görüntülü)

OSMANİYE - A. ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da kış yağmurlarının tarım ve hayvancılıkta rekolte artışını olumlu etkileyeceği bildirildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin başta gelen tarım merkezlerinden Çukurova'da Ocak ayı yağış miktarının, gelecek yıla oranla 5 kat, Şubat ayı yağışlarının ise geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 10 kat arttığını söyledi.

Başta hububat ekili araziler olmak üzere, meyvecilik ve hayvancılıkta rekolte artışı beklediklerini ifade eden Sağlam, "Bu yıl yöreye düşen yağış miktarından oldukça memnunuz. Yağışların düşük şiddetli ve aralıklarla yağması, toprağın suyu özümsemesi tarımsal üretimi olumlu etkileyen en önemli faktördür. Geçen yıl yaşanan kuraklık yörede sulanamayan arazilerde yüzde 30'lara varan verim kaybına yol açmıştı. Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da bu yıl tarım ve hayvancılıkta geçen ve önceki yıla göre yüksek rekolte bekliyoruz" dedi.

Yağışların sulanamayan kıraç arazilere de büyük fayda sağladığına dikkat çeken Sağlam, bu arazilerde yetişen ve yöre ekonomisinde önemli yeri olan zeytin, badem ve yağlık ayçiçeği üretimini olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Yağışların baraj ve yeraltı su seviyelerini yükselttiğine işaret eden Sağlam, "2014 yılı Ocak ayında yörede metrekareye 43,7 metreküp olan yağış miktarı bu yılın Ocak ayında 224,4 metreküp, geçen yılın Şubat ayında metrekareye 22,8 metreküp olan yağış miktarı bu yılın Şubat ayında 245,0 metreküp olarak gerçekleşti. Yağışlar, 1. ürün için toprağın hazırlanmasında ve gübrelemede çiftçilerimize avantaj sağladı. Ayrıca topraktaki nem oranının yükselmesi nedeniyle çorak ve 2. ürün ekilecek araziler ile alternatif ürünlerde verimi arttıracaktır" diye konuştu.

Yağışların meralardaki ot varlığını artırması nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvancılığa da faydalı olacağına değinen Sağlam, "Yağışlar ve yüksek kesimlerdeki yoğun kar yağışı kiraz ve elma gibi meyvelerin verimini yükselecektir. Geçen yıl karşılaştığımız don ve dolu gibi doğal afetler bu yıl yaşanmazsa, yağışların bütün ürünlerde verimi ve kaliteyi artıracağını ön görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sağlam, çiftçilerin emeklerinin zayi olmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yüzde 50 destek sağlanan tarım sigortası yaptırma çağrısı yaptı.

Muhabir: Ahmet Erkan Yiğitsözlü
Yayınlayan: İsmail İçer


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.