Ekonomi »

TÜBİSAD, ''Düzenleyici Etki Analizi Raporu''nu açıkladı

TÜBİSAD, ''Düzenleyici Etki Analizi Raporu''nu açıkladı


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

TÜBİSAD, "Düzenleyici Etki Analizi Raporu"nu açıkladı

-TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Cılız:

"Elektronik haberleşme sektöründe yapılan her düzenleme, vatandaştan kamuya herkesi etkiliyor. Bu da düzenleme öncesi detaylı bir etki analizi yapılmasını gerekli kılıyor"

- TÜBİSAD Telekomünikasyon Komisyonu Başkanı Kirtiş:

"Telekom sektörüne son beş yılda yaklaşık 30 milyar lirayı aşkın yatırım yapıldı ve sektör 200 binin üzerinde istihdam yarattı"

- "Bilgi ve İletişim Sektörüne yapılan bir birimlik yatırımın toplam ülke ekonomisinin büyümesine 1,8'lik bir çarpan etkisi yarattığı tahmin ediliyor"

İSTANBUL - Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Prof. Dr. M. Kemal Cılız, elektronik haberleşme sektöründe yapılan her düzenlemenin, vatandaştan kamuya herkesi etkilediğini belirterek, "Bu da düzenleme öncesi detaylı bir etki analizi yapılmasını gerekli kılıyor" dedi.

TÜBİSAD'ın çalışmaları çerçevesinde, Deloitte tarafından hazırlanan "Elektronik Haberleşme Sektöründe Düzenleyici Etki Analizi" raporunun tanıtımı, TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. M. Kemal Cılız ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla yapıldı.

Sektör yetkililerinin de katıldığı toplantıda, elektronik haberleşme sektörüne yönelik düzenlemeler öncesinde etki analizi yapılmasının önemine işaret edilirken, son 5 yılda sektöre 30 milyarı aşkın yatırım yapıldığı vurgulandı.

TÜBİSAD, bu yatırımların ve sınırlı ülke kaynaklarının verimli kullanılması için sektöre yönelik düzenlemeler öncesi detaylı etki analizi yapılması gerekliliğine dikkati çekerken, rapor, elektronik haberleşme sektöründe regülasyon ortamının mevcut durumunu tespit edip, iyileştirici bir model önerisi sunmayı amaçlıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Cılız, Türkiye'de, son 15 senede özellikle elektronik haberleşme sektöründe önemli düzenlemeler gerçekleştirildiğini, sektörün rekabete açıldığını ve bu alanda yeni yatırımlar yapıldığını belirterek, alınan yolun önemine işaret etti.

Cılız, "Sektörün artan etki alanı nedeniyle, elektronik haberleşme sektörüne yönelik yapılan her düzenleme, vatandaşlardan kamu kuruluşlarına, küçük işletmelerden büyük şirketlere kadar hemen herkesi önemli derecede etkiliyor. Yapılan düzenlemelerin olumlu ve olumsuz etkileri artık her alanda çok hızlı hissedilebiliyor. Bu da doğal olarak yapılacak düzenleme öncesi detaylı bir etki analizi çalışmasının yapılmasını gerekli kılıyor" diye konuştu.

Toplantıda rapora ilişkin bilgi veren TÜBİSAD Telekomünikasyon Komisyonu Başkanı Veli Tan Kirtiş de düzenlemeler hayata geçirilmeden önce yapılması gereken etki analizinin, düzenlemenin sektöre getireceği yük ile bu analiz sonucunda ortadan kalkacak olan riskin de fayda-maliyet analizinin yapılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Elektronik haberleşme sektörünün Türkiye'nin tamamına yakın denilebilecek bir kitleyi ekonomik ve fayda olarak etkilediğini belirten Kirtiş, şöyle devam etti:

​"Bu nedenle ​sektörde ​yapılan her ​türlü ​düzenlemenin olumlu veya olumsuz etkisi de o derece büyük ol​maktadır​. TÜBİSAD'ın 'Elektronik Haberleşme Sektöründe Düzenleyici Etki Analizi' başlıklı raporunun amacı, düzenlemelerin içeriğini tartışmak değil, düzenleme öncesinde ​ve sonrasında etki a​nalizi çalışmasının en iyi standartlarda ​yapılmasının ülkemiz için önemini​ vurgulamak ve ​düzenleyici etki ​a​nalizi​nin ​tam olarak hayata geçirilebilmesi için bir yol haritası sunmaktır. Elektronik haberleşme sektörü Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. Telekom sektörüne son beş yılda yaklaşık 30 milyar lirayı aşkın yatırım yapıldı ve sektör 200 binin üzerinde istihdam yarattı. Bilgi ve İletişim Sektörüne yapılan bir birimlik yatırımın toplam ülke ekonomisinin büyümesine 1,8'lik bir çarpan etkisi yarattığı tahmin ediliyor."

Kirtiş, özellikle Telekom sektöründeki işletmecilerin, her yıl gelirlerinin yaklaşık yüzde 16'sını yatırıma ayırarak yeni nesil hizmetleri müşterilerine sunmaya çalıştığını, telekom sektörünün, ekonomik etkilerinin yanı sıra bireysel ve iş yaşantısının da entegre bir unsuru haline geldiğini belirterek, sermaye yoğun olan bu sektörün, pek çok farklı düzenleyici kurum ve kanun koyucular tarafından verilen kararlarla, operasyonel ve finansal olarak etkilendiğini söyledi.

- "Yapılan düzenlemeler geniş bir paydaş kitlesini etki altına alıyor"

Yapılan düzenlemelerin sadece Telekom işletmecilerinin yatırımlarının sürdürülebilirliğini değil, aynı zamanda kamuyu, diğer işletmeleri ve tüketicileri de içeren geniş bir paydaş kitlesini etki altına aldığını vurgulayan Kirtiş, şunları ifade etti:

"Elektronik haberleşme sektöründe düzenleyici etki analizinin önemi bu nedenle ön plana çıkıyor ve öncesinde yeterince analiz edilmemiş düzenlemelerin kullanıcıya ve işletmecilere maliyeti yüksek olabiliyor. 2006 yılında Başbakanlık tarafından yayınlanan bir yönetmelikle 10 milyon lira ve üzerinde etkiye sahip olacak yeni düzenlemeler için düzenleyici etki analizi yapılması zorunlu kılınmıştır. Ancak yine de Türkiye'de etki analizinin yaygın olarak uygulanmadığı görülmektedir. Etki analizleri sadece ekonomik fayda ve maliyetleri değil, sosyal ve çevresel etkileri de analiz etmeli, bu etkileri mümkün olduğunca niceleştirerek tespitlerde bulunmalıdır. Etki Analizlerinin yapılmasındaki amaç sadece ekonomik olarak en optimum kararların verilmesini sağlamak değil, aynı zamanda yenilikçilik ve müşteri deneyimine yapılacak yatırımların da sürdürülebilirliğini sağlamak ve tüketicilerin refah seviyesini artırmaktır."

Düzenleyici Etki Analizi Raporu'nu hazırlayan Deloitte Türkiye Ortağı Tolga Yaveroğlu ise raporun önemine değinerek, şunları söyledi:

"Günümüzde Elektronik Haberleşme sektörü bireylerin yaşantısına ve ekonominin geneline öylesine entegre olmuştur ki ilk bakışta ilgisi gözükmeyen bir alanda, sektör dışındaki bir kurum tarafından yapılan bir düzenlemenin bile sektör paydaşlarına olumlu ya da olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu nedenle, düzenleme sürecinde alınan kararların olası etkilerinin metodolojik bir çalışma ile öngörülerek analizlerinin yapılması artık büyük önem teşkil etmektedir. Hazırlamış olduğumuz bu çalışmada sunulan düzenleyici etki analizi çerçevesi ve uygulama yol haritasının, sektördeki yatırımların sürdürülebilirliğinin sağlanması yolunda olumlu bir katkı sağlayacağını umuyoruz."

Muhabir: Eda Fatma Topçu
Yayınlayan: Affan Eren Kulunyar


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.