Ekonomi »

''TMSF'nin Bank Asya'da yönetimi üstlenmesi doğru ve proaktif bir yaklaşım''

''TMSF'nin Bank Asya'da yönetimi üstlenmesi doğru ve proaktif bir yaklaşım''


@mersinhaber 'i takip et

"TMSF'nin Bank Asya'da yönetimi üstlenmesi doğru ve proaktif bir yaklaşım"

- Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Akyüz:

"TMSF'nin Bank Asya'da yönetimi üstlenmesini bankanın daha sıhhatli ve daha sağlam bir mali yapıya ulaştırılması gayreti olarak görüyorum"

- "Daha önce meselelere bu denli proaktif yaklaşılamamıştı. Mesele çözümsüz hale gelmeden proaktif bir yaklaşım oldu. Bunu da sektörde ve finans dünyasında mümkün mertebe en yapıcı ve düzeltici bir hamle olarak görüyorum"

- "Bu hadisenin katılım bankacılığı ve finans sektörüne hem iç piyasada hem de dış piyasada olumsuz bir yansıması olmaz. Zira, ortada sistemik bir sorun yok. Sektöre ve sisteme sirayet edecek bir sorun değil"

İSTANBUL - MURAT BİRİNCİ - Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Bank Asya'da yönetimi üstlenmesini bankanın daha sıhhatli ve daha sağlam bir mali yapıya ulaştırılması gayreti olarak görüyorum" dedi.

Akyüz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermesi ve oluşturulan yeni yönetim hakkında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "TMSF'nin yeni atadığı yönetim kurulu kompozisyonuna baktığımızda, katılım bankacılığı sektöründe tecrübesi olan, uzun yıllar bu sektörde çalışmış, sektörün prensiplerine ve çalışma kurallarına yakın olan, sektörü ve sistemi özümsemiş arkadaş grubu olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

TMSF tarafından banka yönetiminin üstlenilmesini Bank Asya'nın daha sıhhatli ve daha sağlam bir mali yapıya ulaştırılması gayreti olarak gördüğünü belirten Akyüz, "Temennim de bankanın eskiden olduğu gibi sektördeki aktif ve verimli çalışmasına devam edeceği yönünde. Bu yönetim kurulunun da buna katkı sağlayacağını ve bunu ileriye taşıyacağını düşünüyorum. Bankanın normal bankacılık faaliyetini daha sağlıklı bir şekilde sürdüreceğini ümit ediyorum. Bu geçici sıkıntılı sürecin inşallah bittiğini umuyorum" ifadelerini kullandı.

"TMSF'nin bu tür sorunları çözmedeki tecrübesi dikkate alındığında bu olayın da kısa sürede neticeleneceğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya Akyüz, şöyle cevap verdi:

"Burada önceki yıllardaki tecrübe ve deneyimlerden de Türkiye istifade ediyor. Daha önce meselelere bu denli proaktif yaklaşılamamıştı. Mesele çözümsüz hale gelmeden proaktif bir yaklaşım oldu. Bunu da sektörde ve finans dünyasında mümkün mertebe en yapıcı ve düzeltici bir hamle olarak görüyorum. Doğru ve proaktif bir yaklaşımdı. İnşallah banka, sektördeki güçlü oyunculuk pozisyonunu tekrar elde edecek diye düşünüyorum."

Bank Asya'daki durumun kendine özgü bir olay olduğunu dile getiren Akyüz, "Bunun tüm sektöre olumsuz etki edeceğini düşünmemek lazım. Nevi şahsına münhasır bir olay. Geldi ve geçti diye düşünüyorum" dedi.

- "Sistemik bir sorun yok"

Osman Akyüz, katılım bankacılığının Türkiye'de bankacılığı tamamlayan yeni bir model olduğunu ifade etti. Gelecek süreçte sektöre yeni oyuncuların geleceğini ifade ederek, ciddi bir rekabet ortamının olacağını ve iyi bir sinerjinin meydana geleceğini dile getirdi.

Katılım bankacılığı sektörünün büyüyeceğini, finans sektöründeki etkinliğinin ve ekonomiye katkısının artacağını aktaran Akyüz, Bank Asya'da yaşanan son gelişmelerin sektöre etkisini şöyle değerlendirdi:

"Bu hadisenin katılım bankacılığı ve finans sektörüne hem iç piyasada hem de dış piyasada olumsuz bir yansıması olmaz. Zira, ortada sistemik bir sorun bulunmuyor. Sektöre ve sisteme sirayet edecek bir sorun değil. Sistemik bir probleme yol aşabilecek bir özellik taşımıyor. Hem bankacılık hem de sigortacılık otoritesi bu konuda hassas. İşin farkındalar ve herkes meselenin ne olduğunu iyi biliyor. Dolayısıyla ekonomi ve finans sistemi üzerinde olumsuzluğa yol açmayacağını, aksine piyasaları teskin edici olacağını düşünüyorum."

Bank Asya'nın daha sağlıklı bir şekilde sistemdeki hizmetine devam edeceğini tahmin ettiğini söyleyen Akyüz, "Beni öncelikle bankanın sıhhati, sistem içinde var olması, çalışanların ve hesap sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması daha çok ilgilendiriyor" diye konuştu.

- Bankanın yeni yönetimi

Bank Asya'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) dün yayımlanan açıklamada Mehmet Ali İslamoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı, Abdullah Güzeldülger'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Aydın Gündoğdu'nun Genel Müdür Vekili, Mehmet Ali Gökçe, Bedri Sayın, İsmail Güler, Ahmet Mutlu, İdris Turan İlter ve Zülfikar Kanberoğlu'nun ise Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla atandıkları bildirilmişti.

Açıklamada, komite üyelerinin aşağıdaki şekilde olmasına karar verildiği kaydedilmişti:

"Denetim Komitesi: Ahmet Mutlu (Üye), Bedri Sayın (Üye). Kredi Komitesi: Mehmet Ali Gökçe (Üye), Abdullah Güzeldülger (Üye), İdris Turan İlter(Yedek Üye), İsmail Güler (Yedek Üye). Kurumsal Yönetim Komitesi: İsmail Güler (Başkan)-Yönetim Kurulu Üyesi, Abdullah Güzeldülger (Üye)-Yönetim Kurulu Üyesi, Mahmut Yalçın (Üye)-Genel Müdür Yardımcısı, Feyzullah Eğriboyun (Üye)- Genel Müdür Yardımcısı, Mehmet Fatih Özkan (Üye)-Risk Yönetimi Başkanı. Ücretlendirme Komitesi: İdris Turan İlter (Üye), Zülfükar Şükrü Kanberoğlu (Üye)."

Muhabir: Murat Birinci
Yayınlayan: Affan Eren Kulunyar


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.