Ekonomi »

Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi Bilgilendirme Toplantısı

Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi Bilgilendirme Toplantısı


@mersinhaber 'i takip et

Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi Bilgilendirme Toplantısı

- Kalkınma Bakanı Yılmaz:

- "Kayıtdışılığın azaltılması anlamında, sektörün modern, kayıtlı bir sektör haline gelmesi bakımından bu projemiz hayati öneme sahip. Milli gelir hesaplarını da bu etkileyecek"

- "Tarım her zaman dünyanın gündeminde olan ve olacak bir sektör. Dolayısıyla hiçbir zaman modası geçecek bir sektör değil"

ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kayıtdışılığın azaltılması ve sektörün modern, kayıtlı bir sektör haline gelmesi açısından Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'nin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, bu projenin milli gelir hesaplarını da etkileyeceğini ifade etti.

Yılmaz, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi Bilgilendirme Toplantısı'da yaptığı konuşmada, kadim bir sektör olan tarımın insanlıkla birlikte varolduğunu söyledi.

Tarımın, 21. yüzyılda da stratejik öneme sahip olduğunun altını çizen Yılmaz, "Tarım her zaman dünyanın gündeminde olan ve olacak bir sektör. Dolayısıyla hiçbir zaman modası geçecek bir sektör değil. O yüzden tarım sektörüne çok büyük önem ve öncelik veriyoruz" diye konuştu.

Projenin, tarımın, gerek toplum sağlığı ve beslenme açısından gerekse sosyal ve ekonomik açıdan hak ettiği yeri alması açısından önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, tarım ürünlerinin aynı zamanda önemli ihracat kalemleri arasında yer aldığını ama asıl önceliğin ülke ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Bu hedefe ulaşmak için tarımsal üretim artışında sürekliliğin önemini vurgulayan Yılmaz, aksi halde tarımda ithalata bağımlılığın gündeme geleceğini kaydetti.

Bakan Yılmaz, tarımdaki hedeflere ulaşabilmek için sektörle ilgili sağlıklı verilere ihtiyaç duyulduğunu, bu açıdan projenin büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Tarımdaki kayıtdışılığa dikkati çeken, projenin kayıtdışılığın kayıt altına alınmasına da katkıda bulunacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kayıtdışılığın azaltılması anlamında, sektörün modern, kayıtlı bir sektör haline gelmesi bakımından bu projemiz hayati öneme sahip. Milli gelir hesaplarını da bu etkileyecek. Tarım, sonuçta milli gelirin bir unsurudur. Tarımı ne kadar iyi hesaplarsak, tarımsal istatistikleri ne kadar doğru tespit edersek makro istatistiklerimizi de çok daha sağlıklı şekilde elde etmiş olacağız.

Tarım istatistiklerinde arazi kullanımı, işletme yapıları, bitkisel üretim, hayvancılık, tarım makinaları, gübre ve zirai ilaç kullanımı gibi veriler yer alıyor. Söz konusu istatistiklerin, Türkiye gibi tarımda istihdam edilen nüfusun yoğun olduğu, ekonomideki payının görece yüksek olduğu ülkelerde daha titiz şekilde tutulması gerekiyor. Çünkü toplanacak veriler ülkenin gıda güvenliğine ilişkin alınacak kararları doğrudan etkilerken aynı zamanda tarımsal destekleme politikalarına, yatırım kararlarına ve ithalat-ihracat uygulamalarına da yön vermektedir. Bu verileri elde etmenin en iyi yolu da sağlıklı işleyen bir idari kayıt sistemine sahip olmaktır. Tarımda 'ne ekerseniz onu biçersiniz' diye bir söz var. Kurumlarımızın idari sistemi ne kadar kaliteliyse bizim istatistik sistemimiz de o kadar kaliteli olabilir. Dolayısıyla kurumlarımızda idari kayıtları geliştirmeliyiz, kalitesini arttırmalıyız."

Yılmaz, tarım sektörünün bir taraftan da dönüşüm sürecinde geçtiğine işaret ederek, geleneksel bir yapının yanında modernleşen tarımın bir arada bulunduğunu, bu ikisi arasında sağlıklı geçişi sağlamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Tarımsal girdi istatistikleri çalışmalarının da başlatıldığını, bu çalışmayla tarımsal faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılan girdilerin miktar ve değerlerinin hesaplanacağını dile getiren Yılmaz, çiftçinin üretim için aldığı gübre, ilaç, tohum, yem, fide ve fidan gibi girdilere ödediği fiyatların takip edileceğini ve girdi endeksi ağırlıklarının oluşturulacağını kaydetti. Yılmaz, "Maliyetleri ciddi biçimde ölçmemiz lazım ki maliyetleri düşürmenin yollarını, yöntemlerini arayabilelim" dedi.

Tarımsal istatistiklerin AB müzekerelerinde de öncelikli bir alan olduğuna işaret eden Yılmaz, bu alanda yapılan çalışmaların AB müzekerelerine de önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

Muhabir: Göksel Yıldırım
Yayınlayan: Tamer Toğanaş


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.