Ekonomi »

TCMB'nin ara toplantı yapmayacağı açıklaması

TCMB'nin ara toplantı yapmayacağı açıklaması


@mersinhaber 'i takip et

TCMB'nin ara toplantı yapmayacağı açıklaması

- MÜSİAD Başkanı Olpak:

"Beklentimiz, Merkez Bankası'nın, 24 Şubat'taki toplantısında faiz indirimi konusunda yeni bir adım atması yönündedir"

- "TCMB'nin '4 Şubat' diyerek, bütün piyasa beklentilerinin bu tarih üzerinde yoğunlaşmasına sebebiyet vermesinin ardından, kararını 24 Şubat'taki olağan toplantıya ertelemesi; bu bağlamda sürecin sağlıklı şekilde işlemesine engel olmuştur"

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, enflasyon verilerinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ara toplantı yapmayacağı açıklamasına ilişkin "Beklentimiz; Merkez Bankası'nın, 24 Şubat'taki toplantısında, faiz indirimi konusunda yeni bir adım atması yönündedir" dedi.

Olpak, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede 24 Şubat'ta TCMB'nin faiz indirimi konusunda yeni bir adım atmasını beklediklerini belirterek, 2014 kasım ayında yüzde 9,15 olan yıllık enflasyonun, önce 2014 aralık ayında yüzde 8,17'ye, ardından 2015 ocak ayında yüzde 7,24'e gerilemesinin, TCMB'nin ocak ayında aldığı faiz indirimi kararını şubat ayında ve gelecek aylarda da sürdürmesi yönünde beklentilerini artırdığını söyledi.

TCMB'nin 20 Ocak'ta yaptığı 50 baz puanlık faiz indirimi, piyasanın ve kendi beklentilerinin altında kaldığını dile getiren Olpak, "Yatırım ve ticaretten para kazanan iş alemi olarak, teknik gerekçeleri ifade edilse bile yüksek faizi yatırımın önünde engel olarak görüyoruz. 2014'ün ilk 2 çeyreğinde sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 3,6 azalan özel sektör yatırımları, 3. çeyrekte de herhangi bir artış gösteremeyerek, GSYH büyümesine olumsuz etki etmiştir. Kamu yatırımları da 2014 ocak-eylül döneminde yüzde 0,7 azalmıştır. Burada, başka sebeplerin yanı sıra ocak 2014'te yaşanan faiz artımının da etken olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Olpak, TCMB'nin geçen günlerde, "ocak ayı enflasyonunda 1 puanın üzerinde bir düşüş gerçekleşmesi durumunda, 4 Şubat'ta erken bir toplantıyla faiz indirimine gidebileceği"ne yönelik açıklamalarının, mevcut faiz indirimi beklentisini artırdığını aktararak, şöyle devam etti:

"Piyasaların bu koşula göre pozisyon almalarını sağlamıştı. Zaten, Merkez Bankası'nın, 2015 yılının ilk enflasyon raporunda; 2015 yılı enflasyonunu, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ila yüzde 6,9 aralığında öngörmesi ve son 45 yılın en düşük enflasyonunun yaşanabileceğini dile getirmesi de piyasaların faiz indirimi beklentilerini artırmıştı. Bu nedenle ocak ayı enflasyonunda gözlenen 93 baz puanlık düşüş, her ne kadar teknik olarak 100 baz puanın altında da kalsa, çok yakın bir değer olduğu için TCMB'nin 4 Şubat'ta toplanmayacağını açıklamasını, piyasa beklenti yönetimi açısından doğru bulmadık."

Olpak, TCMB'nin "4 Şubat" diyerek, bütün piyasa beklentilerinin bu tarih üzerinde yoğunlaşmasına sebebiyet vermesinin ardından, kararını 24 Şubat'taki olağan toplantıya ertelemesinin, bu bağlamda sürecin sağlıklı şekilde işlemesine engel olduğunun altını çizdi.

TCMB tarafından, herhangi bir tarih zikredilmeden faiz indiriminin sinyali verilmesinin, beklenti yönetimi açısından daha rasyonel bir tercih olabileceğini belirten Olpak, "Beklentimiz, Merkez Bankası'nın, 24 Şubat'taki toplantısında, faiz indirimi konusunda yeni bir adım atması yönündedir" dedi.

Muhabir: Zeynep Duyar
Yayınlayan: Affan Eren Kulunyar


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.